Το καλοκαίρι οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δίνουν «ρέστα» κυρίως στο μέτωπο των αποδείξεων. Μπαρ, εστιατόρια, καντίνες σε παραλίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, αλλά δεν είναι οι μοναδικοί «στόχοι» των ελεγκτών. Από τα καραβάκια που εκτελούν ημερήσιες εκδρομές σε νησιά έως τα VIP μέσα μεταφοράς και από τα ξενοδοχεία έως τα βενζινάδικα, η παρουσία τους στην αγορά είναι παραπάνω από αισθητή.
Τα λαβράκια άλλωστε, ποτέ δεν ξέρεις που θα τα πιάσεις και παρά την έντονη κριτική που έχει ασκηθεί για τις καθυστερήσεις ενεργοποίησης των συστημάτων ελέγχου εισροών εκροών, η παρακάτω περίπτωση είναι χαρακτηριστική: Κλιμάκιο της Υπηρεσίας Ελέγχου Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, ολοκλήρωσε πρόσφατα έλεγχο ο οποίος διήρκεσε συνολικά τρεις μήνες και η αρχή έγινε από την αξιοποίηση στοιχείων του Συστήματος εισροών –εκροών. Η επιχείρηση δεν το είχε εγκαταστήσει και «κέρδισε πόντους» στην προτεραιοποίηση των υποθέσεων προς έλεγχο. Στη συνέχεια προστέθηκε η κατάσχεση επίσημων και ανεπίσημων αρχείων της επιχείρησης, κάτι σαν τα παλιά «διπλά βιβλία».
Μετά από τον τρίμηνο έλεγχο προέκυψε ότι το πρατήριο υγρών καυσίμων στην περιοχή της Βοιωτίας δεν είχε εκδώσει αποδείξεις όχι για έναν τόνο καυσίμων, αλλά για 249.437,66 λίτρα. Την τιμητική της είχε η βενζίνη (162.837,54 λίτρα) ενώ «συνέβαλε» και το πετρέλαιο θέρμανσης με 86.600,12 λίτρα.
Στις συγκεκριμένες ποσότητες, ο ΦΠΑ που «χάθηκε» κάπου ανάμεσα τη μη έκδοση αποδείξεων και τα διπλά βιβλία έφτασε τα 66.006,93 ευρώ. Η συνολική φορολογητέα ύλη που κρατήθηκε μακριά από τα μάτια της εφορίας ξεπερνά τα 350.000 ευρώ.
Ο έλεγχος επεκτάθηκε σε βάθος πενταετίας και διαπιστώθηκε παράλληλα ότι δεν είχαν εκδοθεί 232 ημερήσια ισοζύγια τα οποία αποτελούν ειδικά φορολογικά στοιχεία για τις χρονικές περιόδους από 27 Αυγούστου 2014 έως και 31 Δεκεμβρίου 2014 καθώς και από 1-1-2015 έως και 15-4-2015.
Τα περαιτέρω (πρόστιμα) τα γνωρίζει ο ιδιοκτήτης του πρατηρίου…
Στο φόρτε του
Το σχέδιο καλοκαιρινών ελέγχων της ΑΑΔΕ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Έχουν προγραμματιστεί για φέτος τουλάχιστον 70.000 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι από τις Δ.Ο.Υ. με εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 20% αυτών, καθώς και 4.000 στοχευμένοι ελέγχων από τις Υπηρεσίες Έρευνας –Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων θα διενεργηθεί τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες.
Οι έλεγχοι από κοινού με τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης αποτελούν βασικά όπλα της Φορολογικής Διοίκησης για την επίτευξη των στόχων συλλογής των εσόδων που προβλέπει ο προϋπολογισμός.
Φέτος, οι στόχοι της ΑΑΔΕ αφορούν:
1. Εισπράξεις προ επιστροφών φόρων Φορολογικής Διοίκησης 36,259 δισ. ευρώ και Τελωνειακής Διοίκησης 13,090 δισ. ευρώ.
2. Εισπράξεις 2,8 δισ. ευρώ έναντι του παλαιού ληξιπρόθεσμου χρέους της Φορολογικής Διοίκησης και εισπραξιμότητα 24% επί του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους της Φορολογικής Διοίκησης.
3. Εισπράξεις έναντι των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών της Τελωνειακής Διοίκησης τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ.
4. Συνολικό ποσό εισπράξεων της Ειδικής Μονάδας Εισπράξεων, 645 εκατ. ευρώ από μεγάλους οφειλέτες και από στοχευμένες δράσεις.
5. Διεύρυνση του ποσοστού οφειλετών υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης στο 59% των φορολογουμένων στους οποίους εξαιτίας ληξιπρόθεσμων οφειλών υπάρχει η σχετική δυνατότητα.