Πιθανή εμπλοκή, στη Συμφωνία των Πρεσπών πριν καν φτάσει προς κύρωση στην Ολομέλεια, μπορεί να προκαλέσουν οι νέες ισορροπίες που δημιουργεί στη σύνθεση των Επιτροπών της Βουλής η αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση και η διαγραφή του Σπύρου Δανέλλη από το Ποτάμι, ιδίως στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, στην οποία η Συμφωνία θα εισαχθεί προς επεξεργασία ενώ αυτή τη στιγμή οι αριθμοί που απαιτούνται για να εγκριθεί δεν βγαίνουν.
Το ζήτημα προκύπτει καθώς η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, απαρτίζεται από 55 μέλη, εκ των οποίων αυτή τη στιγμή 27 προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και 28 είναι βουλευτές της αντιπολίτευσης, των ΑΝΕΛ και ανεξάρτητοι, ενώ σε αυτή μετείχε και ο Σπύρος Δανέλλης εκπροσωπώντας το Ποτάμι, από το οποίο πλέον διαγράφηκε και θα πρέπει να αντικατασταθεί.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ λείπει τουλάχιστον μία ψήφος για να μπορέσει να εγκρίνει τη Συμφωνία των Πρεσπών από την Επιτροπή. Ακόμη και στην περίπτωση που ο κ. Δανέλλης αντικατασταθεί από κάποιο βουλευτή του Ποταμιού ο οποίος θα δηλώσει «παρών», το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Επιτροπή θα είναι η ισοψηφία.
Προς ώρας ως διέξοδος μοιάζει το ενδεχόμενο να πάρει ο Σπύρος Δανέλλης μέσω κλήρωσης τη μία θέση του ανεξάρτητου βουλευτή στην Επιτροπή αντί του ανεξάρτητου Δημήτρη Καμμένου, που την κατέχει αυτή τη στιγμή ή να παραμείνουν και οι δύο και φυσικά να αυξηθούν τα μέλη της Επιτροπής γενικότερα με την προσθήκη 1 ή 2 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Για ν’ αλλάξει η σύνθεση της Επιτροπής θα πρέπει ο Πρόεδρος της Βουλής να επικαλεστεί τη δεδηλωμένη της κυβέρνησης να ζητήσει να εκφραστεί η νέα κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή, προσθέτοντας ενδεχομένως σε αυτή δύο επιπλέον βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ίδιος ο Νίκος Βούτσης, άλλωστε, συνομιλώντας χθες με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες προανήγγειλε την αναπροσαρμογή της σύνθεσης του συνόλου των Επιτροπών της Βουλής, σημειώνοντας ότι «όλες οι Επιτροπές θα αλλάξουν, αφότου η κυβέρνηση επαναβεβαιώσει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Οι υπηρεσίες θα το κάνουν αυτομάτως».
«Πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», καταγγέλλει η ΝΔ, επιχειρώντας να βάλει φρένο στις επίμαχες αλλαγές, προκειμένου όπως υπογραμμίζει η κυβέρνηση να μετατρέψει «αυθαιρέτως» τη μειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια σε πλειοψηφία στις Επιτροπές «προκειμένου να τις ελέγχει ο κ. Τσίπρας».
Πηγές της Πειραιώς μάλιστα απηύθυναν ευθέως μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου και τον Πρόεδρο της Βουλής με την υπενθύμιση της δημοκρατικής συνθήκης του πολιτεύματος ότι: «Η Βουλή ελέγχει την κυβέρνηση κι όχι η κυβέρνηση τη Βουλή», σχολιάζοντας καυστικά ότι αυτό το γνωρίζει κι ο «πρωτοετής φοιτητής της Νομικής».
Όπως εξηγούν από την αξιωματική αντιπολίτευση, σύμφωνα με το άρθρο 68 παρ. 3 του Συντάγματος, και το άρθρο 31 του Κανονισμού της Βουλής, οι κοινοβουλευτικές επιτροπές συνιστώνται ανάλογα με την δύναμη των κοινοβουλευτικών ομάδων και των ανεξάρτητων βουλευτών, δηλαδή «δεν προβλέπουν ως κριτήριο συγκρότησης των επιτροπών την όποια συγκυριακή και ετερόκλητη πλειοψηφία μπορεί να προκύψει από μια ψήφο εμπιστοσύνης σε Κυβέρνηση».
«Η ΝΔ με το θεσμικό της ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα επιτρέψει ούτε αυθαίρετες ερμηνείες, ούτε να αλλοιωθούν οι πραγματικοί συσχετισμοί των πολιτικών δυνάμεων της Βουλής», προειδοποιεί η ΝΔ.
Πηγή: skai.gr
Αφήστε μια απάντηση