Ισχυρό αλλά και ηχηρό μήνυμα έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Βάρνα. Με σαφή τρόπο, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο αλλά και για την παρατεινόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη.
Κατά την ευρωτουρκική συνάντηση κορυφής στη Βάρνα της Βουλγαρίας, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ, έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία πως δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις χωρίς πρόοδο στις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Οι ευρωπαϊκές πηγές εξέφρασαν ικανοποίηση για τα αποτελέσματά της συνάντησης και η ηχηρή καταδίκη, όπως είχε συμπεριληφθεί στο κείμενο συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου, βρίσκει την ελληνική πλευρά ικανοποιημένη για μια ιστορική και πρωτόγνωρη αλληλεγγύη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συγκεκριμένα, ο κ. Γιούνγκερ έθεσε ξεκάθαρα και το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή των δύο Ελλήνων αξιωματικών μέχρι το ορθόδοξο Πάσχα όπως είπε, και η συζήτηση για αυτό το ζήτημα κράτησε περισσότερο από 20 λεπτά. Ο Ερντογάν όμως, άφησε ανοιχτή τη συζήτηση χωρίς να δεσμευθεί.
Ο κ. Γιούνκερ επανέλαβε πολλές φορές ότι τα θέματα Ελλάδας και Κύπρου θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό τις σχέσεις μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, καθιστώντας σαφές ότι η Άγκυρα δεν απευθύνεται ούτε προκαλεί ξεχωριστά την Ελλάδα ή την Κύπρο, αλλά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επίσης, ο κ. Τουσκ, σημείωσε ότι η ΕΕ στέκεται ενωμένη πίσω από την Κύπρο, όσον αφορά τα δικαιώματα της για να εξερευνήσει και να εξορύξει τις φυσικές πηγές ενέργειας στην ΑΟΖ της, ενώ νωρίτερα είχε στηλιτεύσει την τουρκική κυβένηση για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αμέσως μετά επανήλθε και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αποφαινόμενος ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει.
Ο Τούρκος πρόεδρος, δήλωσε φίλος και σύμμαχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζήτησε βοήθεια για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και την απελευθέρωση κονδυλιών, αλλά και τη στήριξη στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.
Δήλωσε επίσης, ότι ελπίζει πως οι έχει μείνει πίσω η δύσκολη περίοδος των κακών σχέσεων, τονίζοντας πως περιμένει από τις Βρυξέλλες στήριξη και όχι επικρίσεις, σχετικά με τον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας.
Παράλληλα, επέμεινε ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συμπεριληφθούν ισότιμα στις έρευνες υδρογονανθράκων που αφορά την Ανατολική Μεσόγειο και χαρακτήρισε μεγάλο λάθος να μείνει η χώρα του εκτός της επόμενης φάσης της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Ερντογάν, επικεντρώθηκε στα θέματα που είχε προετοιμάσει όπως η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την Ευρώπη, την τελωνειακή ένωση, τα κονδύλια για το προσφυγικό, αλλά και την ενταξιακή προοπτική της χώρας του.
Υποστήριξε ότι η Τουρκία, έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει φιλοξενώντας σχεδόν 4 εκατομμύρια πρόσφυγες και ζήτησε την εκταμίευση της δεύτερης δόσης, λέγοντας: Θα βοηθούσε πολύ εάν μπορούσαμε να λάβουμε άμεσα αυτή την επιπλέον βοήθεια για να βελτιώσουμε τις ζωές των προσφύγων.
Τουρκικός Τύπος
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε μετά την σύνοδο κορυφής στη Βάρνα, ότι η Τουρκία ελπίζει να έχει αφήσει πίσω τη δύσκολη περίοδο στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Ερντογάν, δήλωσε ότι μαζί με τους ηγέτες της ΕΕ, συζήτησαν τα βήματα που απαιτούνται για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρώπης, όπως και για την ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι ο κ. Γιούνγκερ δήλωσε πως θα ήταν μεγάλο λάθος να εγκαταλείψουμε την Τουρκία από τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ.
Πρόσθεσε επίσης, ότι ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι ήταν αντίθετος με την απλή, επιφανειακή ιδέα της περικοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ, λέγοντας ότι εγώ ο ίδιος εγγυώμαι ότι οι ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας θα συνεχιστούν. Ότι με αυτό, αναφερόταν στον αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρς, ο οποίος είχε καλέσει νωρίτερα τις Βρυξέλλες να τερματίσουν τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι Μόνο η πρόοδος στα θέματα αυτά θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας ένταξης.
Σχετικά με την τρομοκρατία, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία αναμένει έντονη υποστήριξη από την Ευρώπη σε ευαίσθητα ζητήματα, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αντί της αχαλίνωτης και άδικης κριτικής.
Αφήστε μια απάντηση