Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε για την συνάντηση που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι το βαρύ κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με αιχμή τους δύο έλληνες στρατιωτικούς δημιουργεί μέγιστο πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ για τις ελληνορωσικές διπλωματικές σχέσεις διεμήνυσε ότι «έχουμε την απαίτηση όλες οι χώρες να σέβονται τη διεθνή νομιμότητα και τη διεθνή μας κυριαρχία».
Ειδικότερα, για τη συνάντησή του με τον τούρκο πρόεδρο ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο θέμα των οχτώ αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο απαντώντας στο αίτημά μου για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορητήριο. Η συνάντησή μου με τον Τούρκο πρόεδρο δεν από τις πιο εύκολες θα έλεγα… Διήρκεσε δύο ώρες, ανοίξαμε όλη την ατζέντα».
Ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι έθεσε επιτακτικά το ζήτημα των δύο ελλήνων στρατιωτικών του Δημήτρη Κούκλατζη και του Άγγελου Μητρετώδη που κρατούνται επί τέσσερις μήνες στις φυλακές της Αδριανούπολης χωρίς να τους έχουν αποδοθεί κατηγορίες, ενώ ανέφερε ότι ο τούρκος πρόεδρος του έθεσε το θέμα των 8 τούρκων στρατιωτικών χωρίς να συσχετίσει ακριβώς τα δύο θέματα.
«Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο θέμα των οχτώ αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο απαντώντας στο αίτημά μου για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορητήριο» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Τον ενημέρωσα για τη δικαστική εξέλιξη του ζητήματος… Στην Ελλάδα, η ελληνική δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη» Ξεκαθάρισε πάντως, ότι ο τούρκος θεωρεί μείζον θέμα την έκδοση των οχτώ τούρκων στρατιωτικών. «Δεν μπορεί να συσχετίζονται αυτά τα θέματα του εξήγησα» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
«Βγαίνοντας από τη συνάντηση, μπορώ να πω ότι έχω περισσότερες ελπίδες από προτού μπω για τους δύο στρατιωτικούς…. Από τη δική μου πλευρά κατέστη σαφές ότι το ζήτημα των δυο είναι ένα ζήτημα ηθικής, συμβολικής σημασίας για τις σχέσεις των δύο χωρών. Ελπίζω ότι του έδωσα να καταλάβει ότι το ζήτημα των οχτώ δεν μπορεί να συσχετίζεται με το θέμα των δυο» είπε, και πρόσθεσε: «Η ελληνική πλευρά δεν ζητάει κάποια χάρη, αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Να δικαστούν και να επιστρέψουν στις οικογένειες τους».
«Συμφωνήσαμε ότι η συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας είναι σημαντική ειδικά αυτή τη στιγμή» σχολίασε ακόμα ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε, ότι “για την Ελλάδα, οι πραξικοπηματίες, από την Τουρκία εν προκειμένω, δεν είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα μας”.
Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, σημείωσε ότι επέδειξε στον Ερντογάν στοιχεία που δείχνουν υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά, για να επισημάνει ότι θετικό ήταν ότι αποφάσισαν “να συνεχιστεί ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στους αρχηγούς των δύο στρατιωτικών επιτελείων και των υπουργών Εξωτερικών ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο”.
Όταν ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε ποιο ήταν το πιο δύσκολο σημείο στη “δύσκολη” όπως ο ίδιος χαρακτήρισε τη συνάντηση, υπογράμμισε ότι ήταν το ζήτημα των δύο υποθέσεων που βρίσκονται σε δικαστικό δρόμο (δύο Έλληνες στρατιωτικοί και 8 Τούρκοι αξιωματικοί), με τη διαφορά “ότι ο ένας δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, ενώ ο άλλος έχει ολοκληρωθεί”.
Σχετικά με την απέλαση των Ρώσων διπλωματών, ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι δεν ανησυχεί, αλλά ότι την ίδια στιγμή είναι υποχρεωμένος να υπερασπίζεται τη διεθνή διπλωματία της χώρας. «Η Ελλάδα επιζητεί καλές διπλωματικές σχέσεις με όλες τις χώρες, εντούτοις έχουμε την απαίτηση όλες οι χώρες να σέβονται τη διεθνή νομιμότητα και τη διεθνή μας κυριαρχία» τόνισε.
Σημειώνεται, ότι το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται παρανόμως στις φυλακές της Αδριανούπολης, έθεσε ο πρωθυπουργός και στην Άνγκελα Μέρκελ την Τετάρτη, ενώ είχε επικοινωνία το πρωί της Πέμπτης για το Κυπριακό, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.