Ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Σκοπιανού ομολόγου του που έλαβε χώρα στο Νταβός στις 16:30 . Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την δίωρη συνομιλία που είχε με τον Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε ότι, Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών σε στέρεα θεμέλια.
Είμαστε δύο άνθρωποι που ανήκουν σε μία νέα γενιά, δύο προοδευτικοί πολιτικοί σε μία εξαιρετικά δύσκολη περιοχή και περίοδο. Είναι χρέος μας να βρούμε λύση στα όσα μας χωρίζουν. Τα Βαλκάνια έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ από εντάσεις και τον εθνικισμό. Αυτό που χρειάζεται να προωθήσουμε είναι μία ατζέντα ανάπτυξης και συνεννόησης. Αυτή είναι η θέση της Ελλάδας ως μίας δύναμης ευθύνης, σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή. Και για αυτό τον λόγο έχουμε προχωρήσει και σε σημαντικές πρωτοβουλίες στην περιοχή των Βαλκανίων σε διμερές και τριμερές επίπεδο.
Γνωρίζω πολύ καλά ότι σήμερα μας παρακολουθούν πολλοί και από τις 2 χώρες, άλλοι με αγωνία και σκεπτικισμό και άλλοι με ειλικρινή ελπίδα. Θέλω να διαβεβαιώσω και πως και οι δύο έχουμε την ειλικρινή επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικές μας διαφορές με πραγματισμό και απόλυτη αίσθηση ευθύνης. Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το ζήτημα του ονόματος αλλά να θέσουμε τις σχέσεις των χωρών μας σε στέρεα θεμέλια. Πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με εγγυήσεις τον αλυτρωτισμό χωρίς ανοιχτό παράθυρο για πιθανές προκλήσεις στο μέλλον.
Ο κ. Ζάεφ κατά την διάρκεια της σημερινής μας συνάντησης με ενημέρωσε πως είναι διατεθειμένος άμεσα να προβεί σε σημαντικές πρωτοβουλίες άμεσα κι εγώ από την πλευρά μου είναι προετοιμασμένος να προχωρήσουμε στις υποψηφιότητα των Σκοπίων για την κύρωση και της β φάσης της ένταξης της χώρας στην ΕΕ μέσα από απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Προκειμένου να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία και ή ένταξη στο ΝΑΤΟ των Σκοπίων πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των ανοιχτών θεμάτων. Κατέστησα σαφές πως πρέπει να συμφωνήσουμε σε μία σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων. Ανταλλάξαμε ιδέες και συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε τις διαβουλεύσεις που ήδη διεξάγονται στον ΟΗΕ. Παράλληλα συμφωνήσαμε ότι οι συνομιλίες για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που εκκινήσαμε από το 2016 θα συνεχιστούν, ειδικά στον τομέα της ενέργειας και των συνόρων. Η σημερινή συνάντηση, η πρώτη μετά από επτά και πλέον χρόνια θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον για τις χώρες μας.
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων σε κίνηση καλής θέλησης, δήλωσε ότι η ΠΓΔΜ θα μετονομάσει το αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος στα Σκόπια και τις εθνικές οδούς, που είχαν πάρει τα ονόματα τους από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Ο Ζόραν Ζάεφ με την σειρά του δήλωσε, θα ήθελα να εκφράσω την ευχαρίστηση μου για τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα. Απώτερος στόχος να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν ανάμεσα στις χώρες μας. Είμαστε σε μία στιγμή που μπορούμε να χτίσουμε καλές σχέσεις, σχέσεις ευημερίας σε όλα τα Βαλκάνια.
Θέλουμε να είμαστε εταίροι με την Ελλάδα τόσο στην Ευρώπη όσο και στο ΝΑΤΟ και για αυτό έχουμε αποφασίσει να λύσουμε από κοινού τα προβλήματα του παρελθόντος. Έχουμε αποδείξει πως μπορούμε να δουλέψουμε μαζί. Έχουμε κοινό πολιτικό όραμα και το κουράγιο για να λύσουμε ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και 25 χρόνια. Η τελική λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο χώρες. Η λύση πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψη της την εθνική αξιοπρέπεια των χωρών μας. Σε αυτή την κατεύθυνση αλλάζουμε το όνομα του αεροδρομίου μας και των κεντρικών δρόμων στη χώρα. Η δράση μας δείχνει πως δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις και ελπίζουμε να είναι ένα βήμα προς τη λύση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Νίμιτς θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 30 Ιανουαρίου και την επόμενη θα επισκεφθεί τα Σκόπια.
Αφήστε μια απάντηση