Οι κλιμακούμενες απειλές του Τραμπ προς το Ιράν διακινδυνεύουν να αποσταθεροποιήσουν τη Μέση Ανατολή. Η αντιπαράθεση μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης έχει επιδεινωθεί, από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε την τελευταία του παραίτηση από νέες κυρώσεις. Η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ιράν, έχει ήδη αποσταθεροποιήσει τμήματα της Μέσης Ανατολής.
Οι κλιμακούμενες αμερικανικές απειλές εναντίον του Ιράν σημαίνουν ότι οι Ιρανοί θα είναι πιο σθεναροί για τη διαφύλαξη της θέσης τους στο Ιράκ και στη Συρία, δήλωσε ένας πρώην ιρακινός υπουργός που δεν ήθελε να δημοσιευθεί το όνομά του.
Προειδοποίησε ότι οι ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, ιδιαίτερα εκείνοι με στρατιωτικό υπόβαθρο, θα κάνουν τα πάντα εκτός από τον πόλεμο εναντίον του Ιράν. Είχαν πειστεί ότι η ιεραρχική κυβέρνηση του Ιράν ήταν ασθενέστερη από ό,τι ήταν πραγματικά. Πιστεύουν ότι απλά πρέπει να κλωτσήσουν το σύστημα και ότι θα καταρρεύσει, είπε. Αυτή η ευσεβής σκέψη έχει ενθαρρυνθεί από τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν στις ιρανικές πόλεις από τις 28 Δεκεμβρίου.
Οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν αυξήθηκαν την περασμένη Παρασκευή όταν ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ δήλωσε ότι είχε υπογράψει μια παραίτηση για την επαναφορά των δρακόντεων κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν για τελευταία φορά. Δεν θα το έκανε αυτό, εκτός εάν η πυρηνική συμφωνία που συμφώνησε με το Ιράν πριν από δύο χρόνια είναι ουσιαστικά τροποποιημένη, κάτι που είναι απίθανο να συμβεί.
Η αβεβαιότητα σχετικά με τις κυρώσεις έχει ήδη μειώσει τα οικονομικά οφέλη για τους Ιρανούς που απορρέουν από τη συμφωνία, επειδή οι ξένες τράπεζες και οι εταιρείες δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν να ξοδέψουν χρήματα στο Ιράν και στη συνέχεια να βρουν ότι πρέπει να σταματήσουν λόγω κυρώσεων.
Κανείς στην περιοχή δεν είναι σίγουρος για το πόσο σοβαρά θα έπρεπε να πάρουν την εμπόλεμη ρητορική του κ. Τραμπ, αλλά το Ιράν θα πάρει αναπόφευκτα προληπτικά μέτρα για να προφυλαχθεί από το χειρότερο σενάριο. Οι Ιρανοί έχουν την εντύπωση ότι άλλοι θέλουν να τους ανατρέψουν και αυτό είναι κατανοητό, δήλωσε ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ Αλ Αμπάντι στην εφημερίδα The Independent σε συνέντευξή του στη Βαγδάτη τον περασμένο Οκτώβριο. Για να προστατευθούν, θα πρέπει να πολεμήσουν έξω από τα σύνορά τους. Γενικά το κάνουν αυτό μέσω αντιπροσώπων και επιδέξιων χειρισμών των τοπικών δυνάμεων.
Το Ιράκ απολαμβάνει τη λιγότερο βίαιη περίοδο από την αμερικανική και βρετανική εισβολή του 2003, αλλά η ασυνήθιστη ειρήνη εξακολουθεί να είναι εύθραυστη, όπως αποδείχθηκε τη Δευτέρα όταν δύο βομβιστές αυτοκτονίας σκότωσαν 38 άτομα και τραυματίστηκαν δεκάδες ακόμη σε έκρηξη σε μια αγορά στη Βαγδάτη. Αυτή ήταν η χειρότερη επίθεση στην πρωτεύουσα, δεδομένου ότι οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, υποστηριζόμενες από την αμερικανική αεροπορία, κατέλαβαν την Μοσούλ τον Ιούλιο μετά από μια πολιορκία εννέα μηνών.
Η αμερικανική και ιρανική σχέση στο Ιράκ είναι από καιρό ένα ασταθές μείγμα ανοικτής αντιπαλότητας και εχθρότητας, σε συνδυασμό με συγκεκαλυμμένη και απρόθυμη συνεργασία. Τόσο ο κ. Αμπάντι, όσο και ο προκάτοχός του ως πρωθυπουργός, Νουρί Αλ Μαλίκι, εγκρίθηκαν από την Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη προτού διοριστούν.
Οι ΗΠΑ ελπίζουν περιοδικά να δημιουργήσουν μια φιλοαμερικανική κυβέρνηση στη Βαγδάτη, αλλά ο πρώην ιρακινός υπουργός είπε ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, το Ιράν θα είναι αποφασισμένο, περισσότερο από ποτέ, να αποτρέψει αυτό το φαινόμενο.
Μια περαιτέρω επιπλοκή ανακύπτει αν οι ΗΠΑ επιδιώξουν να επαναπροσδιορίσουν τις σοβαρές οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν, διότι το Ιράκ θα γίνει κέντρο ιρανικού εμπορίου και τραπεζικών συναλλαγών. Στα σύνορα μεταξύ του Ιράν και του Ιράκ Κουρδιστάν υπάρχουν τρία νομικά σημεία διέλευσης και 13 παράνομα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ.
Αφήστε μια απάντηση