Στην τελευταία έρευνα που έγινε σχετικά με τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα φρούτα και τα λαχανικά, η περιβαλλοντική ομάδα εργασίας αναφέρει ότι το 70% των συμβατικά καλλιεργούμενων φρούτων και λαχανικών περιέχει έως και 230 διαφορετικά φυτοφάρμακα ή προϊόντα διάσπασης.
Η ανάλυση, που βασίστηκε σε δείγματα προϊόντων που ελέγχθηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι οι φράουλες και το σπανάκι περιέχουν τις μεγαλύτερες ποσότητες υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων. Ένα δείγμα φραουλών για παράδειγμα, δοκιμάστηκε και βρέθηκε θετικό για 20 διαφορετικά φυτοφάρμακα και το σπανάκι περιείχε σχεδόν διπλάσιο από το κατάλοιπο φυτοφαρμάκων, συγκριτικά από οποιοδήποτε άλλο φρούτο ή λαχανικό.
Τα δύο παραπάνω προϊόντα, ξεπέρασαν την λίστα κατάταξης των 12 φρούτων και λαχανικών με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις παρασιτοκτόνων – το λεγόμενο “Dirty Dozen”. Μετά τις φράουλες και το σπανάκι έρχονται τα νεκταρίνια, τα μήλα, τα σταφύλια, τα ροδάκινα, τα κεράσια, τα αχλάδια, το σέλινο, οι πατάτες και οι γλυκές πιπεριές. Σε ποσοστό μεγαλύτερο από 98%, τα ροδάκινα, τα κεράσια και τα μήλα, περιείχαν τουλάχιστον ένα παρασιτοκτόνο.
Ο φετινός κατάλογος τροφίμων μετά τον έλεγχο, σχεδόν αντικατοπτρίζει ότι τον τελευταίο χρόνο ελάχιστα έχουν αλλάξει στον τρόπο με τον οποίο καλλιεργούνται αυτά τα φρούτα. (Η ανάλυση αφορούσε μόνο την παραγωγή που δεν καλλιεργήθηκε οργανικά).
Πόσο επικίνδυνη είναι η έκθεση του ανθρώπου στις χημικές ουσίες?
Δεδομένου ότι οι ομοσπονδιακοί νόμοι το 1996 έδωσαν εντολή στην Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (ΕΡΑ) να μελετήσει και να ρυθμίσει τη χρήση φυτοφαρμάκων για τις δυνατότητές της να βλάψει την ανθρώπινη υγεία, πολλές τοξικές χημικές ουσίες έχουν αφαιρεθεί από την καλλιέργεια.
Ωστόσο, οι μελέτες συνεχίζουν να εντοπίζουν τα πιθανά αποτελέσματα της έκθεσης στα παρασιτοκτόνα που χρησιμοποιούνται ακόμα. Μια πρόσφατη μελέτη για παράδειγμα, έδειξε μια πιθανή σχέση μεταξύ της έκθεσης σε παρασιτοκτόνα στην παραγωγή αλλά και της χαμηλότερης γονιμότητας.
Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για τη σταθεροποίηση της σχέσης ανάμεσα στα τρέχοντα φυτοφάρμακα και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία. Εν τω μεταξύ, οι ερευνητές λένε ότι τα βιολογικά προϊόντα γενικά περιέχουν λιγότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων και οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την υγεία τους μπορούν επίσης να επικεντρωθούν σε φρούτα και λαχανικά που τείνουν να περιέχουν λιγότερα φυτοφάρμακα.
Εδώ είναι ο κατάλογος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης EWG, για τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι χαμηλότερα στα υπολείμματα φυτοφαρμάκων:
- Αβοκάντος
- Γλυκό καλαμπόκι (όχι ποπ κορν)
- Ανανάς
- Λάχανο
- Κρεμμύδια
- Καταψυγμένος αρακάς
- Παπάγια
- Σπαράγγια
- Μάνγκο
- Μελιτζάνες
- Πεπόνια
- Ακτινίδια
- Κουνουπίδι
- Μπρόκολο