X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

ΠΓΔΜ: Πέρασε η συνταγματική αναθεώρηση – Ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία»

Με 81 ψήφους υπέρ και καμία κατά, πέρασε από την Βουλή των Σκοπίων η Συνταγματική αναθεώρηση με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών. Πλέον η γειτονική χώρα ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία».

Ετσι, το «μπαλάκι» περνά στην ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με τα όσα είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας, πλέον απομένει η αποστολή σχετικής επιστολής από την γειτονική χώρα με τις αναθεωρημένες τροπολογίες. Την επιστολή θα προωθήσει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους πολιτικούς αρχηγούς και άμεσα θα φέρει την κύρωση της συμφωνίας στην ελληνική Βουλή.

Μετά από δύο αναβολές χθες, ο Ζόραν Ζάεφ εξασφάλισε την πλειοψηφία των 2/3 και πέρασε από την ολομέλεια της Βουλής της πΓΔΜ τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας (από Δημοκρατίας της Μακεδονίας που είναι σήμερα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.

Το παζάρι με το αλβανικό κόμμα BESA

Νωρίτερα το απόγευμα, κυβέρνηση της πΓΔΜ ανακοίνωσε και επίσημα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση, από την Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές).

Υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών ψήφισαν και οι δύο βουλευτές του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος “BESA”.

Η κυβέρνηση της πΓΔΜ ανακοίνωσε ακόμη ότι επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με το θέμα της υπηκοότητας, που είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις του “BESA”. Σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης σημειώνεται ότι με σχετική τροπολογία του Συντάγματος, η υπηκοότητα ορίζεται ως «μακεδονική/ πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και αποσαφηνίζεται ποια θα είναι η διατύπωση, στην αλβανική γλώσσα, για τους αλβανικής εθνικής καταγωγής πολίτες της χώρας.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά Άρθρα: