Η κυβέρνηση στη Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε ότι οι γυναίκες θα μπορούν να οδηγούν αυτοκίνητα από τις 24 Ιουνίου. Η χώρα της Σαουδικής Αραβίας, ήταν η μόνη στην οποία υπήρχε απαγόρευση για τις γυναίκες να οδηγούν.
Πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις ώστε οι γυναίκες να ξεκινήσουν να οδηγούν, δήλωσε ο στρατηγός Μοχάμεντ αλ Μπασάμι, διευθυντής της Υπηρεσίας Κυκλοφορίας, που ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών.
Επίσης, το συγκεκριμένο βασιλικό διάταγμα με το οποίο επιτρέπεται στις γυναίκες να οδηγούν θα τεθεί σε εφαρμογή στις 24 Ιουνίου, διευκρίνισε. Οι γυναίκες άνω των 18 ετών θα μπορούν να δίνουν εξετάσεις για να λαμβάνουν άδεια οδήγησης, πρόσθεσε ο στρατηγός Μπασαμί.
Η ακτιβίστρια Μάναλ αλ Σάριφ, το 2011 είχε ξεκινήσει το κίνημα διαμαρτυρίας Women2Drive, που μεταφράζεται οι γυναίκες πρέπει να οδηγούν, για την διεκδίκηση του δικαιώματος της οδήγησης αυτοκινήτου από τις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία.
Σε πέντε μεγάλες πόλεις του βασιλείου, έχουν ιδρυθεί σχολές οδήγησης για γυναίκες, ενώ όσες γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας διαθέτουν διπλώματα οδήγησης από το εξωτερικό θα μπορέσουν να τα ανταλλάξουν με σαουδαραβικά.
Είναι γνωστό ότι η Σαουδική Αραβία δεν είναι το ιδεώδες κράτος για τις γυναίκες, γιατί δεν έχουν ελευθερίες και δεν αναγνωρίζονται τα δικαιώματα τους. Ας θυμηθούμε όμως ότι παρά τις ελευθερίες που έχουν αρχίσει και κατακτούν οι γυναίκες, υπάρχει και ένας κανιβαλιστικός νόμος που ξεκίνησε από ένα μουφτή και επιτρέπει στους άνδρες να τρώνε τις γυναίκες τους. Διευκρινίζει όμως, ότι αυτό είναι νόμιμο μόνο όταν πεινάνε.
Στα πλαίσια της σειράς μεταρρυθμίσεων που έχει ξεκινήσει, με στόχο τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομική και κοινωνική ζωή του συντηρητικού μουσουλμανικού βασιλείου, είναι και η άδεια οδήγησης αυτοκινήτων στις γυναίκες.
Με τις νέες αλλαγές, οι γυναίκες μπορούν πλέον να έχουν τις δικές τους επιχειρήσεις, να παρακολουθούν συναυλίες και από τον Ιανουάριο του 2018 κατέκτησαν και το δικαίωμα οι γυναίκες της Αραβίας να βλέπουν ποδόσφαιρο στο γήπεδο.
Οι αίθουσες των κινηματογράφων άνοιξαν και πάλι μετά από 35 χρόνια και πριν τρία χρόνια, θεσμοθετήθηκε το δικαίωμα στις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας να ψηφίζουν αλλά και να εκλέγονται.
Αφήστε μια απάντηση