Η Παναγία των Παρισίων έφτασε «15 με 30 λεπτά» από την ολοκληρωτική καταστροφή, αποκάλυψαν οι γαλλικές αρχές, κάτι που απέτρεψαν με τη γενναιότητά τους οι πυροσβέστες.
Οι πυροσβέστες που ρίσκαραν τη ζωή τους, παραμένοντας μέσα στη φλεγόμενη Παναγία των Παρισίων, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα «υδάτινο τείχος» ανάμεσα στις μαινόμενες φλόγες και τους δύο πύργους στη δυτική πρόσοψη, απέστρεψαν την ολοκληρωτική καταστροφή.
Η κατάσβεση της πυρκαγιάς- που προκάλεσε παγκόσμιο σοκ αλλά και κύμα αλληλεγγύης, με συνέπεια να συγκεντρωθούν ήδη πάνω από 750 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση- ολοκληρώθηκε έπειτα από 15 ώρες.
«Σώθηκε, αλλά παραμένει ευάλωτη»
Η Παναγία των Παρισίων σώθηκε, αλλά παραμένει ευάλωτη, δήλωσε ο Λοράν Νουνιέζ, υφυπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, ο οποίος εξήρε τους πυροσβέστες για τις ενέργειές τους. «Εσωσαν το κτίριο, αλλά φτάσαμε 15-30 λεπτά από την καταστροφή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μακρόν: «Θα αποκατασταθεί σε 5 χρόνια και θα γίνει πιο ωραία»
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε το βράδυ της Τρίτης στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι η Παναγία των Παρισίων θα αποκατασταθεί μέσα σε πέντε χρόνια.
Υποσχέθηκε μάλιστα, ότι θα γίνει πιο ωραία από ό,τι ήταν.
«Η ιστορία μας δεν σταματά ποτέ», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, ενώ υπογράμμισε ότι «θα βοηθήσουμε όλοι στην αποκατάσταση του ναού».
Μέσα στην κατεστραμμένη Παναγία των Παρισίων
Η εικόνα της καταστροφής που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα στην Παναγία των Παρισίων αποτυπώνεται σε βίντεο από το εσωτερικό του καθεδρικού.
Διχάζονται οι γνώμες για την αποκατάσταση
Ωστόσο, στη Γαλλία, οι γνώμες για τον χρόνο της αποκατάστασης, διχάζονται. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Στεφάν Μπερν, γνωστό για τις πολιτιστικές εκπομπές του στη γαλλική τηλεόραση, θα χρειαστούν «το ελάχιστο δέκα με είκοσι χρόνια», ξεκινώντας από την εκτίμηση των ζημιών μέχρι την πρόσκληση για υποβολή προσφορών. Για τις προκαταρκτικές εργασίες, όπως το καθάρισμα και το στέγνωμα του κτιρίου θα χρειαστεί επίσης χρόνος. Οι ειδικοί σημειώνουν πάντως ότι αφού ολοκληρωθούν όλα αυτά, οι εταιρείες που έχουν την κατάλληλη τεχνογνωσία μπορούν να προχωρήσουν στην αποκατάσταση σχετικά γρήγορα.
Η μάχη των πυροσβεστών
Η πυρκαγιά ξέσπασε από τη βάση του ύψους 93 μ. κωδωνοστασίου και εξαπλώθηκε μέσω της οροφής. Οι 500 πυροσβέστες έδωσαν μάχη προκειμένου οι φλόγες να μην φτάσουν στους δύο πύργους.
Αν η φωτιά έφτανε στο ξύλινο πλαίσιο των πύργων όπου βρίσκονται οι καμπάνες- η μεγαλύτερη από τις οποίες ζυγίζει 13 τόνους- τότε εκείνες θα έπεφταν και πιθανόν θα προκαλούσαν την κατάρρευση αμφότερων των γοτθικών πύργων της Παναγίας των Παρισίων, σύμφωνα με τον Guardian.
Την ώρα που οι έρευνες για το τι συνέβη είναι σε εξέλιξη- η αστυνομία ανακρίνει όσους εμπλέκονται στις εργασίες συντήρησης- στη Γαλλία έχει αναζωπυρωθεί η διαμάχη για την Παναγία των Παρισίων, καθώς κάποιοι τονίζουν ότι ήταν υπό κατάρρευση πριν από την καταστροφική πυρκαγιά. Εδώ και χρόνια, υπάρχει διαμάχη για το ποιος πρέπει να χρηματοδοτήσει τη συντήρηση, ανάμεσα στο κράτος, στο οποίο ανήκει ο ναός, και την αρχιεπισκοπή του Παρισιού.
«Αυτό που συνέβη θα γινόταν αργά ή γρήγορα. Η έλλειψη πραγματικής συντήρησης και καθημερινής προσοχής σε ένα τόσο σημαντικό κτίριο είναι η αιτία αυτής της καταστροφής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζαν Μισέλ Λενιό, πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου στο Ινστιτούτο Εθνικής Κληρονομιάς.
Όσο για το τι άφησε πίσω της η πυρκαγιά, αρχιτέκτονες έχουν εντοπίσει τρεις κύριες τρύπες στο οικοδόμημα, εκεί που ήταν το κωδωνοστάσιο που κατέρρευσε, στο κλίτος και στον θόλο του βόρειου κλίτους. Οι περισσότερες από τα ξύλινα δοκάρια της στέγης έχουν καεί, ενώ κατέρρευσαν τμήματα των τσιμεντένιων κατασκευών που τη συγκρατούν.
Ακόμη δεν είναι δυνατόν να γίνει πλήρης αξιολόγηση των ζημιών, μέχρι να κρίνουν οι πυροσβέστες ότι κάτι τέτοιο είναι ασφαλές. Πέρα από τις καταστροφές από τη φωτιά- αξίζει να σημειωθεί ότι η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 800 βαθμούς Κελσίου- οι ειδικοί πρέπει να διαπιστώσουν και ποιες ζημιές έχουν προκληθεί από το νερό που έριξαν στην Παναγία των Παρισίων οι πυροσβέστες.
Voici quelques images des dégâts à l’intérieur de la cathédrale pic.twitter.com/bcBDJaN9zy
— BFMTV (@BFMTV) April 16, 2019
Cette plaie béante au cœur de Paris, elle cicatrisera. Par notre générosité. Par notre solidarité. Par cette force qui nous rassemble face à l’adversité et qui fait de nous une grande nation. pic.twitter.com/z5eRw1kQfj
— Christophe Castaner (@CCastaner) April 16, 2019
Assessing the damage at Notre Dame Cathedral – in pictures: https://t.co/2xHFZcwYOp
“Charred debris litters the interior of the cathedral. Thankfully much of its stained-glass was not damaged” pic.twitter.com/Yx34sLJmWX
— Joe Hribar (@joehribar) April 16, 2019
Notre-Dame de Paris, priez pour nous. pic.twitter.com/P1tlMyTVZl
— Ben Op-timist (@bedecuthbert) April 16, 2019
Πηγή: iefimerida.gr
Αφήστε μια απάντηση