Με τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και τη χτεσινή επιστολή Τσίπρα στους πολιτικούς αρχηγούς, σηκώθηκε η αυλαία της διαδικασίας της Συνταγματικής αναθεώρησης. Όπως έχουμε ξαναγράψει στο Newpost, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη διαδικασία που μόλις ξεκίνησε. Μεγάλη πολιτική σημασία δεν έχουν μόνο τα άρθρα που αναθεωρούνται, αλλά κι εκείνα που δεν θα κριθούν αναθεωρητέα.
Η αλλαγή ατζέντας
Μέσα από τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να αλλάξει την τρέχουσα πολιτική ατζέντα. Η τρικυμιώδης σχέση με τον Πάνο Καμμένο παράγει συνεχώς αρνητικές ειδήσεις που φθείρουν την εικόνα του κυβερνητικού συνασπισμού. Με την αναθεώρηση του συντάγματος μπαίνει στην πρώτη γραμμή μια θετική ατζέντα για την κυβέρνηση –τουλάχιστον αυτό εκτιμούν στο Μαξίμου.
Πέρα από το περιεχόμενό της, η ίδια τη αναθεωρητική διαδικασία, κατά το Μαξίμου πάντα, ενισχύει το κυβερνητικό επιχείρημα περί «αλλαγής σελίδας» μετά το τυπικό τέλος του μνημονιακού προγράμματος. Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα από την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: «Τώρα που γυρίζουμε σελίδα, είναι η ώρα να αφοσιωθούμε και στις μεγάλες θεσμικές τομές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα και τις οποίες έχουμε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό.»
Το «προοδευτικό πρόσημο»
Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας θέλει να στείλει το μήνυμα στο αριστερόστροφο ακροατήριο ότι τώρα που χαλαρώνει η μνημονιακή επιτροπεία, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εφαρμογή μέτρων που θα αναδεικνύουν το «προοδευτικό πρόσημό» της. Από τη μια μεριά έχουμε την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, τις παροχές της ΔΕΘ και τον αύξηση του κατώτατου μισθού. Από την άλλη, η συνταγματική αναθεώρηση προωθεί (ή τουλάχιστον επικαλείται) ζητήματα από την κλασική αριστερή ατζέντα: σχέσεις κράτους εκκλησίας, δημοψηφίσματα, λογοδοσία πολιτικών, απλή αναλογική. Δεν ήταν τυχαία η αναφορά του πρωθυπουργού σήμερα στο κίνημα των πλατειών για πρώτη ίσως φορά μετά το 2015: «Το περίφημο κίνημα των πλατειών [… ] έθεσε το αίτημα για απευθείας συμμετοχή του λαού στη διαμόρφωση της πολιτικής και των κρίσιμων αποφάσεων.»
Το άρθρο 16
Όμως πέρα από τα άρθρα που αναθεωρούνται, έχουν πολύ μεγάλη σημασία τα άρθρα που δεν αναθεωρούντα. Είναι γνωστό ότι η Νέα Δημοκρατία θεωρεί μείζον ζήτημα την αναθεώρηση του άρθρου 16 που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Στη χθεσινή ομιλία του ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχτεί να κηρυχτούν αναθεωρητέα τα άρθρα που επιθυμεί η Νέα Δημοκρατία, όπως το 16. Ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά: «Η πρόταση, αν είναι αυτή, επαναλαμβάνω, της ΝΔ, να ανοίξουμε τώρα και να ψηφίσουμε όλοι μαζί άρθρα με τα οποία δεν συμφωνούμε, ώστε αυτά να πάρουν τώρα 180 ψήφους και παραπάνω και μετά να αναθεωρήσει όποια άρθρα θέλει η επόμενη πλειοψηφία, πράγματι είναι πρόταση- ρουλέτα, που, αν είναι, επαναλαμβάνω, ελπίζω να μην είναι, η πρόταση της ΝΔ, δείχνει δυστυχώς, με κραυγαλέο τρόπο, την έλλειψη θεσμικής ωριμότητας και θεσμικής υπευθυνότητας από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.»
Το Σύνταγμα προβλέπει ότι δεν μπορεί να γίνει Συνταγματική αναθεώρηση προτού περάσουν πέντε χρόνια από την προηγούμενη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αφού η βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές του 2019 θα αναθεωρήσει σίγουρα το άρθρο 86 (περί ευθύνης υπουργών), νέα διαδικασία αναθεώρησης το συντομότερο που θα μπορέσει να ξεκινήσει είναι το 2024. Η Βουλή τότε ενδεχομένως κηρύξει (αν υπάρχει συσχετισμός) αναθεωρητέο το άρθρο 16 το οποίο θα μπορέσει εντέλει να αναθεωρηθεί μετά τις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2027.
Εν ολίγοις, ο κ Τσίπρας με το άνοιγμα της συνταγματικής διαδικασίας μπλοκάρει για μεγάλο διάστημα μια βασική προγραμματική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Πηγή: newpost.gr
Αφήστε μια απάντηση