Στην Ελλάδα, υπάρχουν μεγάλα κενά και ελλείψεις στη νομοθεσία των κατοικιδίων ζώων. Τώρα, έρχεται ένα νέο σχέδιο νόμου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μετά από προδιαβούλευση 6 μηνών στις αρχές Φεβρουαρίου και αφορά τα ζώα που έχουμε στο σπίτι μας αλλά και τα αδέσποτα.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα καταγεγραμμένα οικόσιτα ζώα ανέρχονται στις 200.000 περίπου και τα αδέσποτα στις 20.000. Ο στόχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι ο περιορισμός των αδέσποτων ζώων, όπως και μεγάλα πρόστιμα σε αυτούς που εγκαταλείπουν τα ζώα τους. Αυτά τα έσοδα θα πηγαίνουν στο ειδικό Ταμείο Ζωοφιλίας.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης είπε τα εξής: Με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού προχωράμε σε αυτή την μεταρρύθμιση με πρωτεύοντα στόχο την προστασία και την ευζωία των μικρών μας φίλων, τα προβλήματα των ζώων μάς αφορούν όλες και όλους, αφού αντανακλούν στην ποιότητα ζωής και όσων δεν φιλοξενούν ζώο. Ο απόλυτος σεβασμός και η αρμονική συνύπαρξη δεν είναι πολυτέλεια. Είναι μέτρο του πολιτισμού και της ανθρωπιάς μας.
Ο νέος νόμος φιλοδοξεί να βελτιώσει την εικόνα των ελλείψεων στην μεταχείρηση των οικόσιτων και αδέσποτων και όπως τόνισαν στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε κάθε περίπτωση αποτελεί νοσηρό αποκύημα φαντασίας η υπόνοια ότι θα προχωρούσαμε σε ευθανασίες. Ουδέποτε ετέθη από οποιονδήποτε φορέα τέτοια πρόταση, ούτε θα ήμασταν διατεθειμένοι να την αποδεχθούμε οι ευθανασίες παραμένουν μία πράξη που αποφασίζεται αποκλειστικά για ιατρικούς λόγους, όπως προβλέπει και ο σημερινός νόμος.
Σύμφωνα με τον νέο νόμο, θα δημιουργηθούν νέοι θεσμοί, αφορώντας όχι μόνο τους ιδιοκτήτες των ζώων, αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όπως φιλόζωους, κτηνιάτρους, εθελοντές, δήμους κλπ. Με αυτούς τους θεσμούς, θα διασφαλίζονται χρήματα του δημοσίου αλλά και των ζωόφιλων, με σκοπό να χρησιμοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την προστασία των ζώων.
Οι δήμοι, που είναι και οι βασικοί διαχειριστές των αδέσποτων ζώων, θα ενισχυθούν και θα έχουν την δυνατότητα επιλογής του έργους τους από τους ίδιους. Θα επιβάλλεται ειδικό τέλος σε κάθε αγοραστή ζώου και εξετάζεται από το υπουργείο, αν εξαιρεθούν αυτοί που υιοθετούν αδέσποτα ζώα, όσων αγοράζουν ζώα που έχουν στειρωθεί και όσων έχουν χαμηλά εισοδήματα. Επίσης, συζητείται να πριμοδοτούν και την υιοθέτηση αδέσποτων ζώων για άτομα που τα χρειάζονται για λόγους υγείας, όπως για παράδειγμα οι σκύλοι που είναι οδηγοί τυφλών.
Όσο για τα ζώα που εισάγονται για να διατεθούν προς πώληση, θα πρέπει να υπάρχουν πιστοποιητικά και εγγυήσεις ευζωίας και ιχνηλασιμότητας, από τη γέννηση τους και τη μεταφορά τους στην Ελλάδα, με καλές συνθήκες διαβίωσης και επαρκή χώρο ενδιαίτησης. Διερεύνηση γίνεται και σε πρόταση για κατάργηση των ζώων-βιτρίνας.
Θα υπάρχουν αυστηρά μέτρα όσον αφορά την σήμανση και καταγραφή όλων των ζώων, ώστε να περιοριστούν οι ανεύθυνες συμπεριφορές απέναντι τους, η εγκατάλειψη, αλλά και η παράνομη εμπορία ζώων. Για τις περιπτώσεις κακοποίησης ζώων θα υπάρχουν κλιμακωτά πρόστιμα, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο, κάτι που σήμερα επιβάλλεται.
Αφήστε μια απάντηση