X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Μείωση της στρατιωτικής θητείας – Ποιους αφορά – Video

Μειωμένη θητεία για παιδιά πολύτεκνων οικογενειών, ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους ανυπότακτους και μείωση στους 12 από τους 15 μήνες του ορίου ηλικίας για τους αντιρρησίες συνείδησης περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που παρουσίασε σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και θα κατατεθεί στη Βουλής στις αρχές Απριλίου. Προβλέπεται ακόμη η παράταση θητείας των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης για μία επιπλέον τριετία.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν τόσο το νόμιμο προσωπικό, όσο και εκείνους που πρόκειται να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία.

Οι Εθελοντές μακράς διαρκείας θα μπορούν να παραμείνουν και έως τα 58 τους χρόνια, έχοντας πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα, ενώ πολλές είναι οι αλλαγές για τους πολύτεκνους, με πάνω από 4 παιδιά και τους τρίτεκνους.

Θα δικαιούνται μειωμένης από εδώ και στο εξής, μόλις έξι μηνών, όλα τα αγόρια των πολύτεκνων οικογενειών που έχουν από τέσσερα παιδιά και πάνω.

Τα παιδιά που προέρχονται από τρίτεκνη οικογένεια, θα υπηρετούν είτε 8 μήνες στον Στρατό Ξηράς, είτε 9 στην Πολεμική Αεροπορία ή το Πολεμικό Ναυτικό.

Η θητεία γίνεται εξάμηνη για όλα τα παιδιά που θα υπηρετήσουν και είναι πάνω από πέντε σε μία οικογένεια. Για τα παιδιά των τρίτεκων οικογενειών η Θητεία 8μηνη στον Στρατό Ξηράςα και 9μηνη σε ΠΑ-ΠΝ από 12 που είναι σήμερα.

Ρύθμιση για την κατ’ εξαίρεση εισαγωγή των παιδιών των πληγέντων των καταστροφικών πυρκαγιών της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 στο Ν. Βουτζά, το Μάτι, την Αργυρά Ακτή και το Κόκκινο Λιμανάκι, στις στρατιωτικές σχολές σε ειδικό ποσοστό και καθ’ υπέρβαση του συνολικού αριθμού των εισακτέων.
Αλλαγές υπάρχουν και για τους αντιρρησίες συνείδησης.

Η εναλλακτική θητεία θα είναι 12μηνη.

Ένα μεγάλο αγκάθι παραμένουν οι περίπου 30.000 ανυπότακτοι, τους οποίους καλεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Θα ισχύσει 12μηνη αντί 15μηνη θητεία, αναστολή Διοικητικών και Οικονομικών κυρώσεων. Εξαγορά θητείας 33 ετών.

Σε κάθε στρατιωτικό σχηματισμό, θα υπάρχουν γραφεία καταγγελιών, οι οποίες θα εξετάζονται από εξειδικευμένο προσωπικό. Καταγγελίες θα μπορούν να κάνουν είτε στρατεύσιμοι, είτε στελέχη. Τέλος οι πύλες των στρατιωτικών νοσοκομείων ανοίγουν και για τους ανασφάλιστους.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικά Άρθρα: