Παρόλο που η ονοματολογία δεν έχει σταματήσει στη Νέα Υόρκη και συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, πληροφορίες δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα τη σκοπιανής εφημερίδας «www.MKD.mk», σχετικά με τις προτάσεις του κ. Νίμιτς.
Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, δήλωσε μετά την χθεσινή συνάντηση των δύο πρέσβεων Αδαμάντιο Βασιλάκη της Ελλάδας και Βάσκο Ναουμόφσκι των Σκοπίων με τον κ. Νίμιτς, ότι τώρα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να προχωρήσουν οι διαδικασίες, που η έκβαση τους θα εξαρτηθεί από τις δύο πλευρές. Σε χθεσινές δηλώσεις ο κ. Νίμιτς είχε δηλώσει, Πρόκειται να καταθέσω νέα πρόταση διότι είναι μια νέα συγκυρία.
Τα ονόματα που δημοσιεύθηκαν στην σκοπιανή εφημερίδα, είναι γραμμένα στα σλαβικά, και δίπλα είναι γραμμένες οι αντίστοιχες μεταφράσεις των ονομάτων στα ελληνικά.
Είναι τα εξής:
- Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
- Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
- Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
- Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
- Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)
Και τα πέντε ονόματα που πρότεινε ο ειδικός διαμεσολαβητής του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, περιέχουν το όνομα Μακεδονία και η απάντηση του όσον αφορά αυτό το θέμα, ήταν πως δεν είναι ρεαλιστικό να μην υπάρχει ο όρος Μακεδονία. Εκτίμησε, ότι στους δύο επόμενους μήνες, η συζήτηση μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων θα είναι πιο ουσιαστική και πως η διαδικασία κινείται στη σωστή κατεύθυνση.
Ο Βάσκο Ναουμόφσκι, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων «Sitel» μετά από τις προτάσεις του μεσολαβητή του ΟΗΕ, δήλωσε ότι απέχουν πολύ από μια αξιοπρεπή λύση και αποκλίνουν από το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, όπως αυτό ορίζεται από το Ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε άλλη χώρα, ούτε ο ΟΗΕ έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε κράτος μέλος του. Η χώρα μας έχει όνομα, το οποίο είναι Δημοκρατία της Μακεδονίας, ένα όνομα που αποτελεί τη βάση της ταυτότητάς μας. Επίσης, σήμερα το 2018 κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του μακεδονικού λαού και της μακεδονικής γλώσσας.
Αφήστε μια απάντηση