Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάσσεται υπέρ της κατάργησης της θερινής ώρας, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2001, με τα μέλη του να θεωρούν ότι περισσότερο βλάπτει παρά οφελεί το συγκεκριμένο μέτρο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη, εισήγαγαν την θερινή ώρα στο πλαίσιο προσπάθειας εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης των καυσίμων φωτισμού και θέρμανσης, για πρώτη φορά κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Υπάρχουν όμως χώρες όπως η Ισλανδία, η Τουρκία, η Ρωσία και η Λευκορωσία, που δεν ακολουθούν και τα τελευταία χρόνια έχουν σταματήσει να αλλάζουν τους δείκτες των ρολογιών τους.
Η θερινή ώρα, ισχύει κάθε χρόνο από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου έως την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου και ο στόχος ήταν η αποτελεσματική λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Το θέμα της κατάργησης ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο από την Φινλανδία με υπογραφές 70.000 πολιτών στο σχετικό ψήφισμα.
Κύριο επιχείρημα των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ήταν οι επιπτώσεις που έχει η αλλαγή της ώρας στην υγεία των ανθρώπων και η διαταραχή στον ύπνο. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να επηρεάσει την συμπεριφορά των ατόμων στην οδική ασφάλεια, αλλά και την παραγωγικότητα στην εργασία.
Την περασμένη Πέμπτη, με σχετικό ψήφισμα της ευρωπαϊκής συνέλευσης και ήταν με 384 ψήφοι υπέρ και 152 κατά, ζητείται από την ΕΕ να αξιολογηθεί το ισχύον σύστημα και εάν χρειάζεται να υποβληθεί πρόταση για την αναθεώρησή του.
Η Καρίμα Ντελί, ευρωβουλευτής των Πρασίνων και πρόεδρος της επιτροπής Μεταφορών του Ευρωκοινοβουλίου τόνισε ότι, Η έλλειψη ύπνου που επιφέρει η αλλαγή της ώρας προκαλεί προβλήματα στην οδική ασφάλεια. Είναι η αιτία για μεγάλο αριθμό ατυχημάτων για τους πιο ευάλωτους και εννοώ τους πεζούς και τους ποδηλάτες.
Αφήστε μια απάντηση