Στη δεκαετία του ’50 σε όλη την Ευρώπη είχαν δημιουργηθεί φορείς σχετικά με την πρόγνωση αποτελεσμάτων του ποδοσφαίρου. Η Ελλάδα θέλησε να ακολουθήσει και το 1957 συγκροτήθηκε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ).
Για την εξεύρεση πόρων για τη χρηματοδότηση της, ωρίμασε η ιδέα της χρήσης εσόδων από τη διεξαγωγή παιχνιδιών προγνωστικών αγώνων ποδοσφαίρου και τον Δεκέμβριο του 1958 ιδρύθηκε αντίστοιχος φορέας με το όνομα Ο.Π.Α.Π. (Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου), αντιγράφοντας το αντίστοιχο ιταλικό Τότο Κάλτσιο.
Το πρώτο δελτίο του ΠΡΟ-ΠΟ κυκλοφόρησε την 1η Μαρτίου του έτους 1959 και ήταν ιδέα του Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή, ο οποίος θέλησε να συνδυάσει την αγάπη του Έλληνα στο ποδόσφαιρο και την αδυναμία του στα τυχερά παιχνίδια. Έως τότε, ο τζόγος του λαού ήταν τα λαχεία και τα χαρτοπαικτικά παιχνίδια. Θεσπίστηκε με Βασιλικό Διάταγμα στις 20 Δεκεμβρίου 1958.
Περιελάμβανε 12 αγώνες καθώς και επιπλέον 2 αναπληρωματικούς, τα αποτελέσματα των οποίων θα είχαν ισχύ μόνο σε περίπτωση διακοπής των αγώνων, αναβολής ή ματαίωσης κάποιου ή κάποιων από τους 12 κύριους αγώνες. Επιλέχθηκαν αναμετρήσεις από την τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος 1959, από αγώνες Β΄ κατηγορίας των Ε.Π.Σ. Αθήνας, Ε.Π.Σ. Πειραιά και Ε.Π.Σ. Μακεδονίας, καθώς και από το πρωτάθλημα Ιταλίας.
Ο πρώτος διαγωνισμός του ΠΡΟ-ΠΟ, έγινε την Κυριακή 1η Μαρτίου του 1959 και χιλιάδες Έλληνες έτρεξαν να συμπληρώσουν το δελτίο που θα έκανε το όνειρο τους να γίνει πραγματικότητα. Λάτρεψαν το ΠΡΟ-ΠΟ σαν ένα λαϊκό παιγνίδι πρόβλεψης και τύχης που γέμιζε με ελπίδα τους παίκτες και πρόσφερε πολλά χρήματα και νέα καλύτερη ζωή στους τυχερούς νικητές του.
Στο πρώτο δελτίο, είχαν συμπληρωθεί 727.340 στήλες σε 213.670 δελτία και υπήρξε μόνο ένας νικητής που κατάφερε να πετύχει και τις 12 σωστές προβλέψεις. Επρόκειτο για τον Νίκο Πάσσαρη, κάτοικο Αθήνας. Κέρδισε 228.360 δραχμές, ποσό που ήταν εξαιρετικά υψηλό για τα δεδομένα της εποχής. Επίσης υπήρξαν και 48 παίκτες με 11 σωστές επιτυχίες, οι οποίοι μοιράστηκαν το ποσό των 6.757,50 δραχμών. Η νικήτρια στήλη, ήταν: 1, 2, 1, 2, Χ, Χ, 2, 2, 1, 2, 1, Χ.
Τα σημεία που μπορούσε κάποιος να βρει για να συμπληρώσει δελτία του ΠΡΟ-ΠΟ, ήταν εκτός από τα λιγοστά πρακτορεία, ψιλικατζίδικα, καφενεία και η ΕΒΓΑ της γειτονιάς. Το 1959, οι πράκτορες κρατούσαν το 5% από τις εισπράξεις. Παντού υπήρχαν οι αφίσες με τα διαφημιστικά και τα χαρακτηριστικά σλόγκαν που σημάδεψαν την λειτουργία του ΠΡΟ-ΠΟ. Μερικά από αυτά, που οι παλιοί ακόμα τα θυμούνται είναι:
- Το μωρό μίλησε! Και τι είπε; ΠΡΟ-ΠΟ!
- Πω, πω πω.. ένα ΠΡΟ-ΠΟ, που έδειχνε έναν ψαρά να πιάνει ένα ψάρι με την μορφή του 13, συμβολίζοντας το 13άρι του κέρδους.
- ΠΡΟ-ΠΟ, εις την υπηρεσίαν του Ελληνικού Αθλητισμού.
- Ποτέ! δεν επερίμενε τόσα λεπτά!! Κι όμως! Με 5 δρχ και χάρις στο ΠΡΟ-ΠΟ έγινε πλούσιος!!
Αρκετές ταινίες δημιουργήθηκαν εκμεταλλευόμενες την αγάπη του Έλληνα για τον τζόγο και την φτώχεια που υπήρχε. Το ίδιο έγινε και με εταιρείες δίσκων που χαρακτηριστικά ήταν τα τραγούδια ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο με το μαγικό χαρτάκι του ΠΡΟ-ΠΟ.
Από το 1959 έως το 1990, το ΠΡΟ-ΠΟ ήταν το μοναδικό παιχνίδι που οργάνωνε ο Ο.Π.Α.Π και ήταν η μοναδική πηγή εσόδων του Ελληνικού Αθλητισμού για 32 χρόνια. Το ΠΡΟ-ΠΟ ήταν χειρόγραφο έως το 1995 που με την εξέλιξη της τεχνολογίας άλλαξαν τα πράγματα και στις 15 Απριλίου του 1995 κυκλοφόρησε το μηχανογραφημένο δελτίο ΠΡΟ-ΠΟ, που ήταν τελείως διαφορετικό σε μορφή και στον τρόπο συμπλήρωσης του.
Οι πληροφορίες είναι από επικοινωνία μας με τον ΟΠΑΠ με θέμα την συμπλήρωση των 59 χρόνων του ΠΡΟ-ΠΟ και πληροφορίες από το https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CE%A0%CE%91%CE%A0
Αφήστε μια απάντηση