X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Η Θεανώ Φωτίου επιταχύνει διαδικασίες του νόμου αναδοχής και υιοθεσίας

Η Αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, αναφέρθηκε εκτενώς στις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου για την αναδοχή και την υιοθεσία, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ1, λέγοντας συνοπτικά ότι στόχος είναι τα παιδιά να μην παραμένουν στα Ιδρύματα.

Προωθούνται όπως είπε, οι επιστημονικές και σαφείς διαδικασίες αξιολόγησης των υποψήφιων γονιών, θετών ή αναδόχων και συμπλήρωσε ότι το προσωπικό των Ιδρυμάτων είναι λιγοστό και κάνει μεγάλες υπερβάσεις για την φροντίδα των παιδιών.

Η δεξαμενή όλου αυτού του προσωπικού αριθμούσε, μέχρι αυτό το νομοσχέδιο, περίπου στα 80 άτομα. Με το νομοσχέδιο, όμως, αυτό το νούμερο πολλαπλασιάζεται, διότι παρέχουμε τη δυνατότητα τόσο στους κοινωνικούς λειτουργούς των δήμων, όσο και στους κοινωνικούς λειτουργούς του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, που πέρυσι η Βουλή έκανε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Εξηγώντας την διαδικασία της υιοθεσίας, η Θεανώ Φωτίου σημείωσε ότι θα τίθενται αυστηρές ημερομηνίες και πως η κοινωνική έρευνα θα ολοκληρώνεται σε τρεις μήνες, ενώ παράλληλα θα ακολουθούν άλλες δύο έρευνες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αναδοχή και ο φάκελος του υποψηφίου ζευγαριού, ώστε να γίνει το δικαστήριο για την ολοκλήρωση της υιοθεσίας.

Για πρώτη φορά, η πολιτεία θα γνωρίζει, με προστασία των προσωπικών δεδομένων, πόσα παιδιά βρίσκονται στα Ιδρύματα. Θα υπάρχει ηλεκτρονικός φάκελος, καθώς όλη η διαδικασία ψηφιοποιείται. Δηλαδή, η πολιτεία θα γνωρίζει, ανά πάσα στιγμή, πόσα παιδιά υπάρχουν στα Ιδρύματα, αλλά και πόσα δίδονται απευθείας από τις οικογένειες, διευκρίνησε και συνέχισε:

Σήμερα, είναι υποχρεωμένη μία οικογένεια που θα δώσει το παιδί της, χωρίς να περάσει το παιδί από το Ίδρυμα, να έχει δημιουργήσει, μέσα από κάποια κοινωνική υπηρεσία, τον ηλεκτρονικό φάκελο ανηλίκου. Με αυτήν τη διαδικασία, τελειώνουν οι τραγωδίες. Το παιδί δεν θα μπορεί να δοθεί για υιοθεσία ή αναδοχή, χωρίς να έχει τον ηλεκτρονικό φάκελό του στα εθνικά μητρώα. Κανένα παιδί στο μέλλον δεν θα αναζητά επί ματαίω τις ρίζες του, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η κ. Φωτίου, μέσω της συνέντευξης της, εξήγησε ότι υπάρχει μία μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην αναδοχή και την υιοθεσία. Αποσαφήνισε, ότι η υιοθεσία ολοκληρώνεται με μία τελεσίδικη νομική πράξη που την καθορίζει ο Αστικός Κώδικας με το παιδί να αποκόπτεται από τους φυσικούς γονείς και συγχρόνως, ο θετός γονιός να έχει πλήρη δικαιώματα στο παιδί.

Αντίθετα, στην αναδοχή, το παιδί δεν ξεκόβεται από τους φυσικούς γονείς του. Ο ανάδοχος γονιός είναι υποχρεωμένος να έχει αυτήν τη σχέση, εκτός και αν στο περιβάλλον από το οποίο προέρχεται το παιδί, υπάρχει κακοποίηση και τα τραύματα είναι μεγάλα και δεν πρέπει να διατηρείται σχέση, τόνισε η κ. Φωτίου.

Με το νέο νόμο, η διαδικασία είτε πρόκειται για αναδοχή είτε για υιοθεσία θα διαρκεί από 8 έως 12 μήνες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, η αναδοχή θα έχει ολοκληρωθεί, ενώ στην υιοθεσία θα εκκρεμεί η δικάσιμος, συμπλήρωσε η Θεανώ Φωτίου.

Σχετικά Άρθρα: