Την ώρα που όλοι αναρωτιούνται αν θα καταφέρει να επιζήσει η ελληνική πολυεθνική Folli Follie, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε με τους «μαϊμού» ισολογισμούς, και οι πιστωτές ψάχνουν τρόπο να εξασφαλίσουν τα δάνειά τους, τα ακίνητα της οικογένειας Κουτσολιούτσου -ειδικά η βίλα πολλών εκατομμυρίων στις Σπέτσες- θωρακίζονται από οποιαδήποτε αξίωση κατάσχεσης.
Πώς έγινε αυτό; Με ένα ξαφνικό δάνειο που πήρε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο ισχυρός άνδρας της εταιρείας, ύψους 36,4 εκατομμυρίων ευρώ, από μια εταιρεία της Ελβετίας με το όνομα Petrus AG και έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας.
Μετά τη λήψη του δανείου ενεγράφη προσημείωση στα ακίνητα της οικογένειας στις Σπέτσες, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούν άλλοι πιστωτές να εγείρουν αξιώσεις σε αυτά.
Όπως αναφέρει η έντυπη έκδοση της «Καθημερινής της Κυριακής» που αποκάλυψε την υπόθεση, το δάνειο και η προσημείωση σημαίνουν ότι η Petrus έχει δικαίωμα να πάρει τα ακίνητα και ουδείς άλλος, εκτός αν αποδειχθεί δόλος πίσω από τη συναλλαγή.
Εντύπωση προκαλεί όμως, εκτός της χρονικής στιγμής που η εταιρεία της Ελβετίας έδωσε το δάνειο στον Δημ. Κουτσολιούτσο, ενώ δηλαδή ο Ελληνας επιχειρηματίας βρισκόταν στο επίκεντρο ενός διεθνούς σκανδάλου, και το πώς «κατάφερε» η συγκεκριμένη εταιρεία να δανείσει την οικογένεια της Folli Follie με το ποσό των 36,4 εκατομμυρίων, αφού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, είναι μια μικρή εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 100.000 ευρώ.
Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για μια εταιρεία πίσω από την οποία βρίσκεται ένα υψηλόβαθμο στέλεχος ελβετικού πολυεθνικού ομίλου που θεωρείται κολοσσός στο travel retail και ο οποίος είχε στενή σχέση με την οικογένεια Κοτσολιούτσου. Μάλιστα, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος ήταν για ένα διάστημα, πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου και είχε γίνει και ανταλλαγή μετοχών, αφού η Folli Follie και ο ελβετικός κολοσσός είχαν συνάψει στρατηγική συμφωνία συνεργασίας.
Πηγή: iefimerida.gr