Από την αρχαιότητα είχαν ασχοληθεί με το Οιδιπόδειο σύμπλεγμα και τις συνέπειες του. Πολλές φορές όταν μία σχέση έχει πάρει σοβαρή μορφή, η υποψήφια σύζυγος θέλει να γνωρίσει την μητέρα του συντρόφου της, πριν προχωρήσουν στο γάμο.
Γενικά υπάρχει μία αντιζηλία μεταξύ των δύο γυναικών, η μητέρα νοιώθει ότι ο γιος της έπρεπε να επιλέξει κάτι πολύ καλύτερο γιατί αυτό του αξίζει και καμμία δεν θα τον προσέχει όπως εκείνη, η δε σύζυγος αισθάνεται ότι θα έχει μόνιμα μία αντίπαλο σε ότι κάνει, γιατί θα το κριτικάρει αρνητικά.
Με λίγη καλή προσπάθεια και από τις δύο πλευρές και με το να μην παίρνει μέρος σε αυτή τη διαμάχη ο πρωταγωνιστής γιος, τα πράγματα θα είναι καλύτερα έστω και επιφανειακά. Τα τελευταία χρόνια έχει βοηθήσει σε αυτό το ότι η σύζυγος δεν είναι υποχρεωμένη να λέει την πεθερά της μητέρα, αλλά με το όνομα της.
Ιδιαίτερα ο άνδρας που μεγάλωσε σε μονογονεϊκή οικογένεια, συνήθως με την μητέρα του, έχει δεθεί πολύ μαζί της και αυτή η σχέση είναι πολύ δύσκολο να λυθεί ακόμα και με την καλύτερη σύντροφο που μπορεί να έχει. Πάντα θα την συγκρίνει μαζί της και θα είναι σίγουρος ότι η μητέρα του έκανε τα πάντα καλύτερα. Επίσης υπάρχει ένας κρυφός ερωτισμός για την μητέρα του όταν είναι σε νεαρή ηλικία, που φυσικά ποτέ δεν εκδηλώνεται και δεν αναπτύσεται. Αυτό είναι φυσιολογικό, γιατί η μητέρα είναι η πρώτη γυναίκα που έρχεται σε επαφή ο άνδρας. Έτσι, αυτός ο τύπος της γυναίκας μητέρας θα είναι το γυναικείο πρότυπο αυτού του άνδρα.
Ας δούμε τώρα πως συμπεριφέρεται στην σύντροφο του ένας άνδρας που μεγάλωσε φυσιολογικά με μία καλή μητέρα που κάλυπτε όλες τις ανάγκες του, από την φροντίδα και την περιποίηση που χρειάζεται ένα παιδί μέχρι στο να έχει κατανόηση και να τον συμβουλεύει χωρίς όμως να τον πνίγει με τους καταναγκασμούς της. Θα είναι ίσως ο καλύτερος σαν σύντροφος. Θα έχει σεβασμό για τις γυναίκες που θα έχει σχέση, θα είναι τρυφερός μαζί τους στο σεξ και θα θεωρεί την σύντροφο του ισότιμη σε όλα. Γενικά θα έχει μια πιο υγιή σχέση. Όσο για την μητέρα του, θα είναι διακριτική στην νέα οικογένεια του γιου της και τουλάχιστον επιφανειακά θα είναι μια πεθερά φίλη με την νύφη της.
Ένα πρότυπο μητέρας που δεν αφήνει τον άνδρα να διαμορφώσει τον χαρακτήρα του με υγιείς συνθήκες είναι η υπερπροστατευτική. Ο γιος γίνεται αδύναμος και δύσκολος στο να πάρει κάποια απόφαση και αυτό γιατί η μητέρα του είχε αναλάβει και αυτόν τον τομέα, ακόμα και στα προσωπικά του. Η γυναίκα που θα ψάχνει και ίσως τελικά την βρει, θέλει να είναι η αντικαταστάτρια της μητέρας του. Μια μανούλα που θα τον κανακεύει και θα ζει μαζί του τις ερωτικές του φαντασιώσεις που είναι πολλές. Αυτό γίνεται γιατί στην παιδική του ηλικία δεν μπόρεσε να δοκιμάσει πολλά πράγματα που ήθελε και προκειμένου να δυσαρεστήσει ή απογοητεύσει την μητέρα του, τα ζούσε με την φαντασία του. Ο άνδρας αυτός δεν θα μεγαλώσει ποτέ, δύσκολα θα αναλαμβάνει τις ευθύνες του και θα μείνει πάντα το παιδί που τα θέλει όλα έτοιμα. Στον τομέα του σεξ, θα ζει περισσότερο με φαντασιώσεις και δεν έχει την τέλεια σεξουαλική απόδοση. Ο ρόλος της μητέρας του στο γάμο του? Δεν θα σταματήσει ποτέ να υπερπροστατεύει τον γιο της.. Κλασσική Ελληνίδα μάνα..
Άν πάμε στο άλλο άκρο, είναι η αδιάφορη και ψυχρή μητέρα που έχει το παιδί της σε δεύτερο ρόλο και νοιάζεται μόνο για τον εαυτό της. Μεγαλώνοντας λοιπόν με αυτόν τον τύπο μητέρας, ο γιος θα τρέφει αρνητικά συναισθήματα για το γυναικείο φύλλο, δεν θα αισθάνεται αίσθημα εύκολα και στις σχέσεις του τον πρώτο ρόλο θα έχει το σεξ. Εκεί θα ψάχνει την χαμένη τρυφερότητα των παιδικών του χρόνων, χωρίς όμως να μπορεί να την ανταποδώσει. Η συμπεριφορά στα παιδιά του θα είναι περίπου η ίδια με αυτή που εισέπραξε και αυτός από την μητέρα του. Ίσως όμως θελήσει να αλλάξει τελείως τα δεδομένα και να αντιστρέψει τα πράγματα, αρκεί η σύντροφος του να τον καλύπτει στο σεξουαλικό. Σε αυτή την περίπτωση, θα γίνει όμως υποπόδιο της γυναίκας του και θα την αφήσει να διαχειρίζεται τα πάντα, ακόμα και τον ίδιο, όπως εκείνη θέλει. Θα είναι αόρατος στην οικογένεια του. Η μητέρα του σαν πεθερά θα είναι το ίδιο αδιάφορη όπως με το παιδί της. Τυπικές και ψυχρές σχέσεις. Άλλωστε, αυτή είναι το κέντρο του κόσμου.
Ο κάθε άνδρας όμως πρέπει να ψάξει λίγο τον εαυτό του και να γυρίσει στα παιδικά του χρόνια, να βρει την ψυχολογία του σαν παιδί και ίσως αυτό τον βοηθήσει να βρει και τις αδυναμίες του και να τις βελτιώσει. Στις πρώτες διαφωνίες που θα έχει με την σύντροφο του και φυσικά όχι για ασήμαντες αιτίες, ας το ψάξει λίγο περισσότερο, γιατί μπορεί να ευθύνεται και εκείνος. Με λίγη καλή θέληση και δουλειά με τον εαυτό του, όλα βελτιώνονται.
Αφήστε μια απάντηση