Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία στέλνουν τελεσίγραφο στον Μαδούρο: εκλογές σε 8 ημέρες ή αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό. O Μπερντ Ρίξινγκερ, συμπρόεδρος του κόμματος η Αριστερά, μιλάει για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για την πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θέλει να ζητήσει από τα υπόλοιπα μέλη να αναγνωρίσουν και να στηρίξουν ως μεταβατικό πρόεδρο τον πρόεδρο της Βουλής Χουάν Γκουαϊδό. Ο Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε την περασμένη Τετάρτη νέος πρόεδρος της Βενεζουέλας.
Με αφορμή την κρίση στη Βενεζουέλα ο Μπερντ Ρίξινγκερ, συμπρόεδρος του κόμματος η Αριστερά παραχώρησε συνέντευξη στο Γερμανικό Ραδιόφωνο. Στην ερώτηση εάν θα πρέπει να υποστηριχθεί ο Γκουαϊδό, δεδομένης της εγκληματικότητας και της καταπίεσης που υπάρχει στη Βενεζουέλα και εάν συμμερίζεται την άποψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μαας ότι η Γερμανία δεν μπορεί να μείνει ουδέτερη, ο κ.Ρίξινγκερ απαντά:
«Για να είμαι ειλικρινής δεν καταλαβαίνω αυτή τη θέση. Δεν μπορεί κάποιος να αυτοανακηρύσσεται πρόεδρος – ούτε καν το κοινοβούλιο δεν πήρε μια τέτοια απόφαση – και μετά να λέει, ‘εντάξει οι ΗΠΑ με αναγνώρισαν καθώς και άλλες χώρες, τώρα είμαι πρόεδρος’. Ο εκλεγμένος πρόεδρος – οι εκλογές βεβαίως δεν διεξήχθησαν σωστά – παραμένει πρόεδρος. Αυτή η στάση οδηγεί στην πόλωση και δεν συμβάλει ώστε να βρεθεί μια ειρηνική λύση. Πιστεύω πως η Βενεζουέλα βρίσκεται ενώπιον ενός εμφυλίου πολέμου και οι υπεύθυνοι καλούνται να μη ρίχνουν λάδι στη φωτιά αλλά να εμποδίσουν αυτόν τον εμφύλιο».
Έγιναν λάθη και μόνη λύση είναι ο διάλογος
Ο συμπρόεδρος του κόμματος η Αριστερά παραδέχεται πάντως πως ο Νικολάς Μαδούρο δεν αποτελεί παράδειγμα για τον Σοσιαλισμό και δηλώνει πως στη Βενεζουέλα «δεν επικρατούν σοσιαλιστικές συνθήκες». Συμπληρώνει ακόμη πως υπό τον προηγούμενο πρόεδρο Ούγκο Τσάβες έγιναν πολλές μεταρρυθμίσεις, βελτιώθηκε η παιδεία, χτίστηκαν κοινωνικές κατοικίες ωστόσο και οι δυο πρόεδροι δεν κατάφεραν να χτίσουν γερά οικονομικά θεμέλια και να απεξαρτητοποιηθούν από το πετρέλαιο. Η δραματική πτώση της τιμής του πετρελαίου είχε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για τη Βενεζουέλα που δεν παρήγαγε σχεδόν τίποτα και εξαρτιόταν από τις εισαγωγές. Σήμερα η μόνη λύση κατά τη γνώμη του είναι οι δυο πλευρές να προχωρήσουν σε διάλογο και ο κ.Ρίξινγκερ ξεκαθαρίζει τη στάση του:
«Δεν θεωρώ πως πρόκειται για ένα καλό σύστημα. Πιστεύω πως έγιναν πολλά λάθη και πως η κριτική απέναντι στον Μαδούρο είναι δικαιολογημένη. Εάν η αστική αντιπολίτευση θα τα έκανε καλύτερα αμφιβάλω. Αλλά φυσικά πρακτικά δεν μπορεί η χώρα να συνεχίσει να διοικείται με αυτό τον τρόπο. Τα κοινωνικά προγράμματα που έφτιαξαν ήταν εν μέρει παραδειγματικά ωστόσο παράλληλα θα έπρεπε να οικοδομήσουν μια οικονομία».