Σύμφωνα με τον νόμο 4509/2017 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ισχύει η λύση του γάμου με την διαδικασία του συναινετικού διαζυγίου μέσω συμβολαιογράφου. Δεν χρειάζεται πλέον να πηγαίνει το ζευγάρι στο δικαστήριο και να περιμένει μήνες για την απόφαση και το διαζευκτήριο.
Ο νόμος, δημοσιεύθηκε δύο ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και προβλέπει ποινές στους γονείς που αθετούν την συμβολαιογραφική πράξη που αφορά στην διατροφή και τα παιδιά. Το ανδρόγυνο, κατόπιν συμφωνίας του για συναινετική λύση του γάμου και επιμέλειας των ανήλικων παιδιών τους, επισκέπτεται τον συμβολαιογράφο ή τους εκπροσωπεί ο εξουσιοδοτημένος δικηγόρος τους.
1. Η πληρεξουσιότητα στους δικηγόρους πρέπει να δοθεί μέσα στον τελευταίο μήνα πριν από την υπογραφή της συμφωνίας.
2. Η έγγραφη συμφωνία των δύο μερών για την λύση του γάμου και την ρύθμιση της επιμέλειας υποβάλλονται στον συμβολαιογράφο τουλάχιστον 10 ημέρες μετά την συμφωνία. Η ημερομηνία του έγγραφου «τέλους» πρέπει να αποδεικνύεται με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής των συζύγων από τη γραμματεία του Ειρηνοδικείου της έδρας του συμβολαιογράφου που καταρτίζει την πράξη.
3. Ο συμβολαιογράφος συντάσσει πράξη με την οποία βεβαιώνει τη λύση του γάμου, επικυρώνει τις συμφωνίες των συζύγων και τις ενσωματώνει σε αυτή. Ακολουθούν οι απαιτούμενες υπογραφές από τους συζύγους ή μόνο από τους δικηγόρους τους.
4. Μετά τη λήξη ισχύος της επικυρωμένης συμφωνίας, η επιμέλεια, η επικοινωνία και η διατροφή των τέκνων για περαιτέρω χρονικό διάστημα μπορεί να ρυθμιστεί με νέα συμφωνία και με την ίδια διαδικασία.
5. Το φινάλε ενός γάμου μπαίνει με την κατάθεση αντιγράφου της συμβολαιογραφικής πράξης στο ληξιαρχείο, όπου έχει καταχωρηθεί ο γάμος και
6. Σε περίπτωση θρησκευτικού γάμου, η λύση του παραγγέλλεται από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών, ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων, η οποία συνοδεύεται από τη συμβολαιογραφική πράξη. Η αίτηση με την παραγγελία του εισαγγελέα συνυποβάλλονται στην Ιερά Μητρόπολη, στην οποία ανήκει η εκκλησία που τελέστηκε ο γάμος. Το στάδιο αυτό είναι υποχρεωτικό για την πνευματική λύση του γάμου.
Ο παραπάνω νόμος προβλέπει κυρώσεις σε όποιον παραβιάζει την υποχρέωση διατροφής “ώστε ο δικαιούχος να υποστεί στερήσεις ή να αναγκαστεί να δεχθεί την βοήθεια άλλων, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους”, ενώ τιμωρείται με τουλάχιστον 6 μηνών φυλάκιση, όποιος με πρόθεση δεν συμμορφώνεται στη συμφωνία που έχει επικυρωθεί από τον συμβολαιογράφο στο θέμα της επικοινωνίας με τα ανήλικα παιδιά.
Το άρθρο ενημερώθηκε τελευταία φορά: 29 Δεκεμβρίου 2017 16:18