Ο Πρόεδρος Ίλιρ Μέτα αρνήθηκε να δώσει την άδεια για συνομιλίες με την Ελλάδα για τα σύνορα του Ιονίου Πελάγους των δύο χωρών, ισχυριζόμενος ότι ενδεχομένως να διαταράξουν την ώθηση για εξομάλυνση των σχέσεων.
Ο Αλβανός πρόεδρος αρνήθηκε την Τρίτη να εγκρίνει την άδεια για περαιτέρω συνομιλίες με την Ελλάδα στην επίλυση της διαμάχης των θαλάσσιων συνόρων, απαιτώντας περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι και με ποιον τρόπο θα διαπραγματευτεί η κυβέρνηση του.
Το αίτημα δεν καθορίζει με σαφήνεια το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων για τις οποίες ζητείται η εξουσιοδότηση, ανέφερε ο κ. Μέτα σε δήλωση.
Οι διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, όπως είναι γνωστό, επαναλήφθηκαν πέρυσι μεταξύ της αριστεράς κυβέρνησης της Αλβανίας και της Ελλάδας, μαζί με συνομιλίες για άλλα ανεπίλυτα ζητήματα μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.
Σύμφωνα με το Balkan Insight, η Αλβανία υπέγραψε συμφωνία με την Ελλάδα το 2009 μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων, αλλά το Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο την ακύρωσε το 2010, αφού διαπίστωσε ότι παραβιάζει το Σύνταγμα και τους διεθνείς κανόνες.
Το ζήτημα προκάλεσε περαιτέρω εντάσεις μετά το 2013, όταν ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα εξελέγη πρωθυπουργός, καθώς το κόμμα του αμφισβήτησε τη συμφωνία στο Συνταγματικό Δικαστήριο το 2010.
Ωστόσο, η κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ελπίζοντας να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και τις πιθανότητες της Αλβανίας να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ένταξης της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκίνησε από τότε εκτεταμένες συζητήσεις με την Ελλάδα για την επίλυση διαφόρων διαφωνιών, ισχυρίζεται η Balkan Insight.