Ένταση σημειώνεται και στα Εξάρχεια. Κουκουλοφόροι αντιεξουσιαστές πέταξαν βόμβες μολότοφ κατά διμοιρίας των ΜΑΤ που βρίσκεται στη συμβολή της οδού Στουρνάρη με τη Μπόταση.
Εμπόλεμη ζώνη θυμίζει το Πολυτεχνείο και η ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, ενώ για πρώτη φορά μετά από χρόνια η ΕΛΑΣ επιστράτευσε όχημα με κανόνι εκτόξευσης νερού, τη γνωστή «Αύρα», το οποίο οι αναρχικοί επιχείρησαν να κάψουν με βροχή μολότοφ.
Τα επεισόδια είναι σε εξέλιξη από τις 7 το απόγευμα. Κουκουλοφόροι, πολλοί μάλιστα φορώντας αντιασφυξιογόνος μάσκες, πετούν πέτρες και βόμβες μολότοφ κατά αστυνομικών μέσα από κτίριο του Πολυτεχνείου το οποίο χρησιμοποιούν ως ορμητήριο. Ανάλογα επεισόδια σημειώνονται στις οδούς Στουρνάρη, Τοσίτσα και Τσαμαδού.
Αμαυρώνοντας την επέτειο του Πολυτεχνείου, οι νεαροί έχουν στήσει οδοφράγματα και πετούν δεκάδες βόμβες μολότοφ, σπασμένα μάρμαρα από το ΕΜΠ, πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα κατά αστυνομικών δυνάμεων που απαντούν με χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι νωρίτερα νεαροί που είναι οχυρωμένοι στο Πολυτεχνείο επιχείρησαν με τροχό να καταστρέψουν την ιστορική πόρτα στην πύλη του Ιδρύματος.
Η αστυνομία έχει κάνει 8 με 10 προσαγωγές από το μεσημέρι. Κάποιες έγιναν έξω από τη ΓΑΔΑ, όταν κουκουλοφόροι έριξαν μολότοφ και πέτρες εναντίον των αστυνομικών.
Σημειώνεται ότι στην πορεία για την 45η επέτειο του Πολυτεχνείου μετέσχαν περίπου 3.000 με 4.000 άνθρωποι.
Επεισόδια καταγράφονται και στη Θεσσαλονίκη, οπού αντιεξουσιαστών πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων στην Εγνατία Οδό εφορμώντας από την Πολυτεχνική Σχολή
Μάλιστα έχουν στήσει οδοφράγματα, ενώ έχουν ανάψει φωτιές καίγοντας λάστιχα. Τουλάχιστον 5.000 αστυνομικοί βρίσκονται από το πρωί επί ποδός μόνο στην Αθήνα.
Ανοιχτοί όλοι οι δρόμοι εκτός από τους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο και τη Βασιλίσσης Σοφίας ανάμεσα στον Πύργο των Αθηνών και το Χίλτον. Ανοικτοί οι σταθμοί του Μετρό “Μέγαρο Μουσικής”, “Ευαγγελισμός” και “Σύνταγμα”.
Όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση και με πορεία κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης. Του συλλαλητηρίου προπορεύεται ο σύνδεσμος φυλακισθέντων εξορισθέντων αντιστασιακών 1967-1974.
Παράλληλα, διοργανώθηκε και η πορεία του ΠΑΜΕ, με αφετηρία συγκέντρωση στην Ομόνοια.
Στις 16.30μμ ολοκληρώθηκε η πορεία του μπλοκ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Μόλις έφτασαν οι διαδηλωτές έψαλαν τον εθνικό ύμνο, ύψωσαν τα χέρια τους πάνω από τη σημαία, τη δίπλωσαν και διαλύθηκαν.
Από το πρωί οι πόρτες του ιδρύματος ήταν ανοιχτές για τον κόσμο, για να αποτίσει φόρο τιμής, αφήνοντας ένα λουλούδι ή ένα στεφάνι. Ωστόσο, υπό τον φόβο επεισοδίων και εξαιτίας της παρουσίας αντιεξουσιαστών στον χώρο, ο κόσμος που προσήλθε στο Πολυτεχνείο το Σάββατο ήταν λιγοστός.
Η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης από την Επιτροπή Εορτασμού 17ης Νοεμβρίου 1973 δεν πραγματοποιήθηκε, ως είθισται, με το κλείσιμο των θυρών του Πολυτεχνείου.
Νωρίτερα, ένταση επικράτησε έξω από την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όταν φοιτητές δεν επέτρεψαν να περάσει το προεδρείο του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 με αποτέλεσμα να ανέβουν οι τόνοι.
Σε νέα ένταση φοιτητές δεν επέτρεψαν την είσοδο στον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη και στον δήμαρχο Νεάπολης – Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη. Όπως τόνισαν οι φοιτητές δεν θα επιτρέψουν την είσοδο σε κανέναν που υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το κεντρικό κτίριο του Πολυτεχνείου, “Αβέρωφ” βρίσκεται υπό κατάληψη από αντιεξουσιαστές.
Πηγή: skai.gr
Αφήστε μια απάντηση