Οι οδηγοί θα βλέπουν εάν και πού υπάρχει ελεύθερος χώρος χωρίς να ψάχνουν και η ∆ηµοτική Αστυνομία θα γνωρίζει εξ αποστάσεως τους παρανοµούντες.
Χαρακτηριστικά «ευφυΐας» αποκτά το σύστηµα ελεγχόµενης στάθµευσης στην Αθήνα, καθώς αφενός οι οδηγοί θα µπορούν πλέον να βλέπουν εάν και πού υπάρχουν ελεύθερες θέσεις χωρίς να ψάχνουν, αφετέρου η ∆ηµοτική Αστυνομία να γνωρίζει εξ αποστάσεως τους παρανοµούντες και να σπεύδει για τα πρόστιμα.
Όλα τα παραπάνω θα συµβούν χάρη σε ένα σύστηµα µε αρχικά 1.000 ειδικούς αισθητήρες που θα τοποθετηθούν στην άσφαλτο. Εξ αυτών, οι 800 θα τοποθετηθούν σε ισάριθµες θέσεις ελεγχόµενης στάθµευσης στις περιοχές Κολωνακίου, Ευαγγελισµού και αµερικανικής πρεσβείας. Οι υπόλοιποι 200 θα τοποθετηθούν σε θέσεις που προορίζονται για χρήση από άτοµα µε αναπηρία αλλά και σε ράµπες για ΑµεΑ.
Κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση
Οι αισθητήρες θα τοποθετηθούν στο κέντρο κάθε θέσης και θα προστατεύονται από ειδική ρητίνη. Όταν µια θέση είναι ελεύθερη, θα ενηµερώνεται η πλατφόρµα που θα δηµιουργηθεί και όποιος ψάχνει να παρκάρει θα βλέπει στο κινητό του το ακριβές σηµείο χωρίς να χρειαστεί να ψάχνει µε τις ώρες ξοδεύοντας καύσιµα και προκαλώντας πρόσθετη κυκλοφοριακή συµφόρηση. Για να µπορεί ο οδηγός να έχει πρόσβαση στην πληροφορία, θα πρέπει να έχει κατεβάσει τη σχετική εφαρµογή στο κινητό ή το τάµπλετ του. Μέσα από το κινητό του θα µπορεί και να πληρώνει για τη χρήση της θέσης µέσω του My Athens Pass που λειτουργεί από πέρυσι.
Ταυτόχρονα, η ∆ηµοτική Αστυνοµία θα µπορεί να βλέπει πού υπάρχει παρκάρισµα χωρίς καταβολή τέλους, πού έχει κάποιος σταθµεύσει περισσότερη ώρα απ’ όσο πλήρωσε και, το κυριότερο, πού υπάρχει η αποκαλούµενη αντικοινωνική στάθµευση σε θέσεις και ράµπες ΑµεΑ, ώστε να γίνεται η επιβολή των σχετικών προστίµων από τους δηµοτικούς αστυνοµικούς.
Υπενθυµίζεται ότι στον ∆ήµο Αθηναίων υπάρχουν περισσότερες από 4.000 θέσεις ελεγχόµενης στάθµευσης σε διάφορες περιοχές του κέντρου και γύρω από αυτό. Η τοποθέτηση των 1.000 πρώτων αισθητήρων θα γίνει µέσα από τη συµφωνία της Ανώνυµης Αναπτυξιακής Εταιρείας Μηχανογράφησης και Επιχειρησιακών Μονάδων ΟΤΑ του ∆ήµου Αθηναίων – ΔΑΕΜ ΑΕ και της Ενωσης Εταιρειών «ΟΤΕ AE – ONEX SA».
Ο συνολικός προϋπολογισµός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 497.950,00€. Με βάση τη συµφωνία που υπεγράφη χθες, θα καλυφθεί το ένα πέµπτο των θέσεων (800), αλλά για την επέκτασή του θα µπορεί να συνεργαστεί ο δήµος και µε άλλους παρόχους. Η εγκατάσταση των πρώτων αισθητήρων αναµένεται να έχει ολοκληρωθεί µέσα στο ερχόµενο τρίµηνο και το σύστηµα θα αρχίσει να λειτουργεί ακόµη και αν δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως το σχετικό δίκτυο. «Πρόκειται για το µεγαλύτερο έργο έξυπνης στάθµευσης στην Ελλάδα και ένα από τα µεγαλύτερα στην Ευρώπη» τόνισε ο δήµαρχος Αθηναίων Γ. Καµίνης (λειτουργούν κάποια πειραµατικά σε Τρίκαλα, Χαλκίδα), επισηµαίνοντας ότι «η Αθήνα πρωτοπορεί στον ψηφιακό µετασχηµατισµό των πόλεων, επενδύοντας σε έργα µεγάλης κλίµακας».
Ο διευθύνων σύµβουλος της ΔΑΕΜ ΑΕ, Σταύρος Ασθενίδης, επισήµανε, µεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για το µεγαλύτερο έργο SMART CITIES, καθοριστικής σηµασίας για την ποιότητα της ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης των Αθηνών, αφού µε την ολοκλήρωσή του θα αντιµετωπιστεί το σηµαντικότατο πρόβληµα του κέντρου της Αθήνας το οποίο επικεντρώνεται κυρίως στην αναζήτηση ελεύθερης θέσης στάθµευσης καθώς και στην αναζήτηση αγοράς ξυστού voucher από τα περίπτερα.
Αυτά αποτελούν το καθηµερινό άγχος χιλιάδων ανθρώπων, που αναγκάζονται να σπαταλήσουν πολύ χρόνο προκειµένου να κατορθώσουν να αφήσουν το αυτοκίνητό τους, πολλές φορές σε µεγάλη απόσταση από τον χώρο όπου εργάζονται ή διαµένουν. Επ’ αυτού πρόσθεσε ότι η συνολική απαίτηση ζήτησης για στάθµευση δηµιουργεί εκτεταµένες συνθήκες παράνοµης στάθµευσης κατά τις περιόδους αιχµής, που σαφέστατα προκύπτει ως συνέπεια της ανεπάρκειας ελεύθερης στάθµευσης στην οδό και της έλλειψης αποδεκτής εναλλακτικής λύσης στάθµευσης.
Πηγή: ethnos.gr
Αφήστε μια απάντηση