Ζούμε στην εποχή των εύκολων γνωριμιών, των γρήγορων γάμων, αλλά και των γρήγορων διαζυγίων. Όμως, όλοι δικαιούμαστε να έχουμε μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή μας και ειδικά εκείνοι που έχουμε βιώσει έναν αποτυχημένο πρώτο γάμο. Στον δεύτερο γάμο, περιμένουμε να βρούμε μια ζεστή αγκαλιά, κατανόηση, όλα όσα μας έλειψαν στον πρώτο και είμαστε πρόθυμοι να διαχειριστούμε με ωριμότητα πλέον τις τυχόν δυσκολίες που θα προκύψουν. Έχουμε σκεφτεί όμως πως θα το δεχθούν τα παιδιά και πως πρέπει να το διαχειριστούμε?
Συνήθως όσοι έχουν χωρίσει από ένα γάμο και είναι με το πολυπόθητο διαζύγιο στο χέρι, διαλέγουν το νέο σύντροφο να είναι από το ίδιο κλαμπ, δηλαδή των χωρισμένων που είναι αναμενόμενο ότι θα έχουν και εκείνοι τα δικά τους παιδιά. Κομφούζιο εν ολίγοις.. Δεν το βάζουμε κάτω όμως, γιατί αν κάτι το θέλουμε πραγματικά, μπορούμε να το πετύχουμε. Υπομονή χρειάζεται και πάνω απ όλα, Αγάπη..
Το πρώτο που θα πρέπει να σκεφθούμε, είναι ότι η εμπιστοσύνη των παιδιών δεν κερδίζεται εύκολα και θα πρέπει το νέο μέλος στην οικογένεια να τα πλησιάσει σαν φίλος και όχι σαν αντικαταστάτης του φυσικού τους γονιού. Αυτό είναι κάτι που δεν γίνεται και ας σκεφτούμε, ότι υπάρχει πίσω από τα παιδιά ο άλλος γονιός που ίσως είναι μόνος και δεν αισθάνεται και τόσο άνετα με το να βλέπει τον/την σύντροφο του να ξαναφτιάχνει τη ζωή του. Συνεπώς, θα υπάρχει πάντα μία επιρροή από εκείνη την πλευρά.
Μην προσπαθήσετε ποτέ, να μιλήσετε άσχημα και να ανταγωνισθείτε τους φυσικούς γονείς του παιδιού, γιατί είναι άνισος αγώνας, όπως και πρέπει να μην τα εμποδίσετε να επικοινωνούν μαζί τους και να τους βλέπουν. Η καλύτερη λύση είναι να δημιουργήσετε μία φιλική σχέση μαζί τους, όσο είναι εφικτό βέβαια και εστιάστε στο γεγονός ότι είναι καλό για τα παιδιά, αλλά και για εσάς το νέο ζευγάρι.
Είναι απαραίτητο, πριν προχωρήσετε στο μεγάλο βήμα του δεύτερου γάμου, να συζητήσετε με τον σύντροφο σας εάν θέλει να κάνετε και άλλα παιδιά μαζί. Αν ναι, δώστε λίγο χρόνο, γιατί θα πέσει πολύ βαρύ στην ψυχολογία των παιδιών το να δεχθούν μαζί με το νέο μέλος στην οικογένεια και ένα δεύτερο που σίγουρα θα το δουν ανταγωνιστικά.
Φροντίστε να μάθετε ποιος ήταν ο λόγος του διαζυγίου με το προηγούμενο ταίρι του υποψήφιου, γιατί ίσως είναι κάτι που και εσείς δεν μπορείτε να το αντέξετε. Είπαμε, ο δεύτερος γάμος πρέπει να πετύχει και θα πετύχει μόνο όταν υπάρχει ωριμότητα και λογική. Το αν υπάρχει έρωτας μεταξύ σας, είναι άλλο θέμα. Είναι όμως το κατάλληλο άτομο να ζήσει με το παιδί σας? Εννοείται, ότι θα πρέπει να είσαστε αρκετό καιρό μαζί εκτός σπιτιού όμως, για αν δεν τα βρείτε την τελευταία στιγμή, τα παιδιά δεν είναι υποχρεωμένα να σας βλέπουν με διαφορετικούς συντρόφους.
Σιγουρευτείτε ότι έχει ξεπεράσει τον προηγούμενο γάμο και ο δικός σας δεν θα είναι μία κίνηση εκδίκησης απέναντι στον/στην πρώην. Μπορείτε να το καταλάβετε εύκολα, αν παρατηρήσετε τον τρόπο που μιλάει για το παρελθόν και πόσο το αναπολεί. Ειδικά για τους άνδρες, όταν θέλουν να πηγαίνουν στο προηγούμενο σπίτι τους και να βλέπουν τα παιδιά τους εκεί, ενώ μπορείτε να βγαίνετε όλοι μαζί που είναι μια καλή ευκαιρία να τα πλησιάσετε, συνήθως σημαίνει ότι δεν ήταν εκείνοι που πήραν την απόφαση του διαζυγίου και ακόμα δνε το έχουν χωνέψει. Ξεκάθαρες καταστάσεις, για να υπάρχει καλή συμβίωση στη νέα αρχή. Τα παιδιά μας, δεν μας φταίνε σε τίποτα και δεν πρέπει να εισπράττουν εκείνα τα δικά μας λάθη.
Προσπαθήστε να αποφεύγετε τις μεγάλες διαχύσεις μπροστά στα παιδιά. Όποια και να είναι η ηλικία τους, θεωρούν τον γονιό τους δικό τους κτήμα και δεν δέχονται εύκολα να τον μοιραστούν, όπως και να αντικαταστήσει κάποιος άλλος τον φυσικό τους γονιό. Πλησιάστε τα παιδιά. Χρόνος υπάρχει πάντα, αρκεί να το θέλουμε. Μάθετε τα ενδιαφέροντα τους, κάντε τα να αισθάνονται άνετα μαζί σας και κερδίσετε την εμπιστοσύνη τους.
Αν είναι κορίτσια, πηγαίνετε παρέα για ψώνια, μαγειρέψτε μαζί τους και δώστε τους συμβουλές στα προβλήματα τους. Για τα αγόρια, είναι λιγότερα τα θέματα που μπορείτε να μοιραστείτε, αλλά μην ξεχνάτε τα σπορ, επιβραβεύστε τα για τις επιτυχίες τους και ενθαρρύνετε τα στο να δημιουργήσουν σχέσεις. Αν δώσετε στα παιδιά λίγη αγάπη, να είστε σίγουροι ότι θα εισπράξετε πολύ παραπάνω.
Και κάτι τελευταίο που είναι όμως πολύ βασικό. Συζητήστε και μάθετε πριν από το μεγάλο διάβημα, τι οικονομικές υποχρεώσεις υπάρχουν με διατροφές στην πρώην σύζυγο και παιδιά, όπως θα πρέπει να φροντίσετε και να εξασφαλίσετε τα παιδιά σας με τη δική σας περιουσία. Δεν είναι λίγες οι φορές που μετά το γάμο ανακαλύπτουμε ότι υπάρχουν δάνεια και υποχρεώσεις που δεν τις γνωρίζαμε πριν και αυτό δυσκολεύει την συμβίωση και τις καθημερινές μικροαπολαύσεις. Εμείς μπορεί και να το αντέξουμε, αλλά για τα παιδιά δεν είναι το ίδιο.
Η εποχή της Χιονάτης με την κακιά μητριά όπως και του τύραννου μητριού των παραμυθιών, δεν υπάρχει στις μέρες μας, ευτυχώς τα πράγματα έχουν αλλάξει. Δεν χρειάζεται όμως να το παρακάνετε από τον πρώτο καιρό με υπερβολές, γιατί τα παιδιά θα το καταλάβουν και αυτό θα λειτουργήσει σε βάρος σας. Μην ξεχνάτε ότι πρέπει να υπάρχει ειλικρίνεια στις σχέσεις μαζί τους, γιατί τα παιδιά σήμερα διαθέτουν τρομερή εξυπνάδα και καταλαβαίνουν πολύ περισσότερα από όσα θέλουμε να καταλάβουν, ειδικά εκείνα που έχουν βιώσει ένα διαζύγιο στην οικογένεια. Ο χρόνος είναι σύμμαχος σας. Αγαπήστε τα και γίνεται το πρότυπο τους. Σας χρειάζονται..
Αφήστε μια απάντηση