Αν είχε δοθεί έγκαιρα εντολή εκκένωσης για το Μάτι και το Νέο Βουτζά θα είχαν σωθεί ζωές, είπε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής φυσικών καταστροφών στο Πολυτεχνείο της Κρήτης Κώστας Συνολάκης.
Ο κ. Συνολάκης τόνισε ότι συνέταξε το πόρισμα μελετώντας το αμερικανικό και το ιαπωνικό μοντέλο. Χθες Τετάρτη, παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας της επιτροπής του, όπου μεταξύ άλλων συμμετείχαν και διεθνώς αναγνωρισμένοι επιστήμονες της Αμερικής και της Ιαπωνίας.
Κατόπιν αιτήματος της Νέας Δημοκρατίας, διενεργήθηκε μελέτη και το πόρισμα ήταν ότι η απομάκρυνση των κατοίκων, με τα πόδια, από το Νέο Βουτζά και το Μάτι προς τη Μαραθώνος και την ακτή, θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα από 57 έως 83 λεπτά.
Ο καθηγητής φυσικών καταστροφών, τόνισε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες γνώριζαν τέσσερις μέρες πριν, για την ιδιαιτερότητα των ανέμων που θα έπνεαν εκείνη τη μέρα στην περιοχή και συμπλήρωσε πως όπως προκύπτει από τις επαφές που είχε με κατοίκους, του είπαν ότι δεν είχαν ενημέρωση και είχαν την αίσθηση ότι η φωτιά δε θα περνούσε ποτέ τη Μαραθώνος.
Η ρυμοτομία της περιοχής, δεν είναι δικαιολογία για την τραγωδία σημείωσε ο κ. Συνολάκης και διευκρίνισε ότι στη μελέτη του δεν μπήκε στο θέμα της απόδοσης ευθυνών σημειώνοντας ότι αυτό θα γίνει από την εισαγγελική έρευνα.
Μετά από την μελέτη του καθηγητή φυσικών καταστροφών στο Πολυτεχνείο της Κρήτης Κώστα Συνολάκη, προκύπτει μία σειρά ερωτημάτων που έχουν μείνει αναπάντητα, ανα αναλογιστούμε το συμπέρασμα της ομάδας των επιστημόνων ότι «θα είχαν σίγουρα χαθεί λιγότερες ζωές ή και ακόμη δεν θα είχαμε θρηνήσει θύματα, αν είχε γίνει έγκαιρη προειδοποίηση των κατοίκων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους».
Αφήστε μια απάντηση