«Η Βουλή σήμερα έχει μία μεγάλη ευκαιρία να δηλώσει με την ψήφο της ότι βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας» είπε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης
«Η Βουλή σήμερα έχει μία μεγάλη ευκαιρία να δηλώσει με την ψήφο της ότι βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας» ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου σχολιάζοντας τις διατάξεις που αναφέρονται στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
«Για την κυβέρνησή μας τα παιδιά -ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας, εθνικότητας- αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα, γιατί τα παιδιά είναι η ελπίδα μας. Το σημερινό νομοσχέδιο πραγματεύεται την πιο ευάλωτη ομάδα παιδιών στον κόσμο, τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Παιδιά ανήλικα, που προσπαθούν να σωθούν από πολέμους, φτώχεια, βία, ορφάνια, που φτάνουν στην Ελλάδα χωρίς συνοδεία, χωρισμένα από την οικογένεια. Είναι ένα μεγάλο σοβαρό βήμα τόσο για το προσφυγικό, όσο και για την παιδική προστασία. Το ακούσατε από διεθνείς και ελληνικούς φορείς. Η Βουλή σήμερα έχει μία μεγάλη ευκαιρία να δηλώσει με την ψήφο της ότι βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας».
Η αναπληρώτρια υπουργός αναφέρθηκε στις πολιτικές της κυβέρνησης για την παιδική φτώχεια. «Είναι τα δικά μας παιδιά, βίωσαν την κρίση της φτώχειας, την κρίση της υλικής στέρησης. Αυτές τις ημέρες βγήκαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2017 και εμάς μας έδωσαν μία ανάσα. Η παιδική φτώχεια μειώθηκε κατά 2,1 μονάδες, από το 2015 που την παραλάβαμε στο 26,6%» σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν σας ενθουσιάζει αυτό. Ούτε και εμένα. Αυτό, όμως, δείχνει πως μόνο με τον νόμο καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης, για δύο χρόνια, ρίξαμε την παιδική φτώχεια δύο μονάδες».
Επίθεση στη ΝΔ
Σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ, η κ. Φωτίου προέτρεψε την αξιωματική αντιπολίτευση να αναλογιστεί ποια πολιτική ακολούθησε τα χρόνια τής ευμάρειας. «Εσείς που τώρα κουνάτε το δάχτυλο, πείτε μας πόση ήταν η παιδική φτώχεια τις εποχές της ευμάρειας; Το 2008 πόσο ήταν; Ήταν 23%. Του χρόνου, το 2018, τέτοια εποχή, θα έχουμε ρίξει την παιδική φτώχεια στο 21%. Όχι 23% που ήταν τις εποχές της δικής σας “ευμάρειας”. Αυτό θα γίνει γιατί έχουμε πολιτικές για το παιδί» τόνισε και συμπλήρωσε: «Φροντίδα για το παιδί σημαίνει 150 ζεστά σχολικά γεύματα κάθε μέρα. Είναι αυτά που λοιδορούσατε. Το 2019-2020 όλα τα δημοτικά σχολεία της Ελλάδας θα έχουν ζεστά σχολικά γεύματα. Φροντίδα για το παιδί σημαίνει 120.000 παιδιά σήμερα δωρεάν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Όταν το 2015 ήταν μόνο 78.000 παιδιά. Το 2019 και 2020 θα είναι 165.000 παιδιά δωρεάν. Φροντίδα για παιδί σημαίνει ίδρυση 400 νέων παιδικών βρεφονηπιακών σταθμών φέτος. Και 1.800 του χρόνου σημαίνει αύξηση των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης για τα παιδιά και κυρίως για τα παιδιά ΑμεΑ που προβλέπει το νομοσχέδιο και σας παρακαλώ να το ψηφίσετε. Σήμερα συνεδριάζει για πρώτη φορά το Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής και Υιοθεσίας για να βρουν τα παιδιά μία ζεστή αγκαλιά και να φύγουν μέσα από τα ιδρύματα».
Κάλεσε, επίσης, την αντιπολίτευση να ψηφίσει και το άρθρο 62 του νομοσχεδίου που προβλέπει για μία μητέρα που δεν έχει ταυτότητα ή ταυτοποιητικά στοιχεία την απαιτούμενη νόμιμη διαδικασία για να μην της πάρουν το παιδί και το βάλουν στο ίδρυμα, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.
Απαιτείται ευρωπαϊκή λύση για το προσφυγικό
Ιδιαίτερα και με αφορμή τις διατάξεις για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης επεσήμανε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι απαιτείται μία κοινή ευρωπαϊκή λύση για το προσφυγικό και όχι να μείνει η Ελλάδα απομονωμένη στη διαχείριση αυτού του τεράστιου προβλήματος. «Κανείς πιστεύω ότι δεν θέλει να είναι η Ελλάδα απομονωμένη, πάνω σε αυτό το θέμα. Άκουσα τον πρόεδρο της ΝΔ να μιλάει για κλειστά σύνορα. Στην πραγματικότητα, να συντάσσεται με αυτούς που απεργάζονται την απομόνωση της χώρας μας» υπογράμμισε και ανέφερε ότι οι διατάξεις για την επιτροπεία των ασυνόδευτων ανηλίκων εδράζονται στις διεθνείς συμβάσεις, τις ευρωπαϊκές οδηγίες και το ελληνικό δικαιϊκό σύστημα.
Για να εξασφαλιστεί το βέλτιστο συμφέρον εισάγονται οι θεσμοί του μονίμου επιτρόπου, το εποπτικό συμβούλιο επιτροπείας και η Διεύθυνση Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων. «Σήμερα, πλήρως καταγεγραμμένα και πιστοποιημένα είναι 2.400 ασυνόδευτα παιδιά, εκ των οποίων 1.130 φιλοξενούνται σε ξενώνες. Άμεσα πρέπει να στεγάσουμε τα υπόλοιπα. Άμεσα θα στεγαστούν 714 παιδιά, διότι βρίσκονται σε προστατευτική φύλαξη (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης και Ανοιχτά Κέντρα Φιλοξενίας)» σημείωσε η κ. Φωτίου και πρόσθεσε ότι ιδρύονται 460 νέες θέσεις σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Επίσης, σε κτίρια της Πρόνοιας ή σε κτίρια Κέντρων Κοινωνικής Προστασίας ανοίγουν 120 θέσεις στην Ήπειρο και 250 θέσεις σε Βόλο, Αθήνα, Πειραιά, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Με τη διαδικασία που περιέγραψε η υπουργός, μόλις το παιδί έρθει στην Ελλάδα και διαπιστώνεται η ανηλικότητα και η ταυτότητά του, αποκτά ηλεκτρονικό φάκελο, ο οποίος τηρείται στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ώστε να παρακολουθείται η πορεία του. Εισάγεται, επίσης, ο θεσμός του μονίμου επιτρόπου, που δεν θα ταυτίζεται με εκείνους που έχουν τη δομή φιλοξενίας του κάθε παιδιού. Εκτός από τη ηλεκτρονικό μητρώο, θα υπάρχει και σύστημα που θα παρακολουθεί τη στέγαση του παιδιού.