«Μια πρώτη ανάγνωση της (όχι τόσο) αιφνιδιαστικής κρίσης» από τον καθηγητή Φίλη
Σε επτά επισημάνσεις σχετικά με το γιατί προέκυψε αυτή την χρονική περίοδο η εμπλοκή στις ελληνορωσικές σχέσεις, προχώρησε ο διεθνολόγος και διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κώστας Φίλης.
Μια πρώτη ανάγνωση της (όχι τόσο) αιφνιδιαστικής κρίσης στις ελληνορωσικές σχέσεις:
1. Το θέμα βλέπει το φως της δημοσιότητας τη μέρα που ξεκινάει η (κρίσιμη) Συνόδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, κατά την οποία θα δοκιμαστεί η ενότητά του. Θα δούμε αν θα υπάρξουν δημόσιες τοποθετήσεις ή σχόλια από ηγέτες άλλων χωρών -αν δηλαδή θα μας απονείμουν τα εύσημα ή θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία για να ξεσπαθώσουν εναντίον της Μόσχας ή θα πυροδοτηθεί η κουβέντα που ούτως ή άλλως θα γίνει με μενού τις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας- και ενώ ο Τραμπ, προκαταλαμβάνοντας το κλίμα, κατηγορεί το Βερολίνο ότι έχει καταστεί (ενεργειακός) όμηρος της Μόσχας.
2.Θα υπάρξουν ανάλογες κινήσεις από την πλευρά της πΓΔΜ, εφόσον είναι εύλογο να σκεφτούμε ότι κάτι αντίστοιχο επιχείρησαν ρωσικοί κύκλοι και στη γειτονική χώρα προκειμένου να ενισχύσουν το όχι στη συμφωνία;
3. Οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας είναι δεδομένα καλές στην παρούσα φάση. Μπορεί να δούμε ως αντίποινα την αλλαγή στάσης της Μόσχας σε καίρια εθνικά θέματα για εμάς ή επειδή η Ρωσία δεν λειτουργεί συναισθηματικά, θα αποφύγει ενέργειες για χάρη του Ερντογάν, παρότι εκ των κοινών παρανομαστών των δύο πλευρών είναι ο αναθεωρητισμός τους;
4. Η διάσταση του Αγίου Όρους είναι σημαντική. Αναμένονται και σε αυτό το μέτωπο εξελίξεις και ενδεχομενως μαζικες αποχωρήσεις. Είναι γνωστό ότι το Πατριαρχείο Μόσχας αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως αλλά το θέμα έχει και άλλες διαστάσεις.
5. Επιβεβαιώνεται η πρόσδεση μας στο αμερικανικό άρμα (ασφαλώς η γραφειοκρατία της Ουάσιγκτον θα είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη) αλλά πρέπει αυτή να τη μετεξελίξουμε σε ουσιαστικά στρατηγική, αποφεύγοντας τη συμμετοχή μας σε ευκαιριακές κινήσεις εναντίον της Ρωσίας αλλά στο μέλλον κυρίως έναντι του Ιράν.
6. Η κίνηση αυτή συνδέεται ασφαλώς και με επιχειρηματικά συμφέροντα. Αρκεί να θυμηθούμε ποιον είχε φωτογραφίσει η κυβέρνηση ως «επιχειρηματικά συμφέροντα στη Θεσσαλονίκη» μόλις την περασμένη εβδομάδα, κατηγορώντας τον πως απεργάζεται σχέδια αποστασίας, μετά την αποχώρηση του βουλευτή, Λαζαρίδη, των ΑΝΕΛ.
7. Η συγκυρία της δημιουργίας κόμματος (αρκετά) δεξιότερα της ΝΔ επίσης δεν πρέπει να αγνοηθεί.