X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Ανασχηματισμός ως τον Σεπτέμβριο- Υπουργεία κλειδιά, γρίφος με Καμμένο

Σε ρυθμούς ανασχηματισμού κινείται πλέον το κυβερνητικό σχήμα καθώς -σε μεγάλο βαθμό- η βαθμολόγηση του κάθε υπουργού από τους βουλευτές θα κρίνει και την τύχη τους.

Ωστόσο παρά τις επιδόσεις του κάθε κυβερνητικού στελέχους στους οκτώ τομείς που περιγράφονται στο έντυπο, στις αλλαγές που αναμένονται υπάρχουν και άλλα κριτήρια.

Κατά πληροφορίες ο πρωθυπουργός μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο και πριν την παρουσία του στην ΔΕΘ θέλει να έχει έτοιμο ένα κυβερνητικό σχήμα μάχης με το οποίο θα δώσει τη σκληρή εκλογική μάχη με τη ΝΔ.

Η ανάγκη να σηματοδοτήσει -με τις αλλαγές που θα κάνει- την ανανέωση στο πολιτικό προσωπικό, την επιβράβευση  στελεχών που του «βγήκαν ως επιλογές» αλλά και το άνοιγμα στον κεντροαριστερό χώρο, αποτελεί  κριτήριο – το πιο σημαντικό ίσως – για την επιλογή των προσώπων στον ανασχηματισμό.

Οι πληροφορίες και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν ωστόσο θεωρείται πιθανότερο το να προχωρήσει ο κ.Τσίπρας σε ριζικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα με εκπλήξεις αλλά και σταθερές, καθώς υπάρχουν ιδιαιτερότητες.

2+2 οι θέσεις κλειδιά

Παρά τα όσα έχουν γραφτεί, δύο θέσεις αποτελούν κλειδιά, όπως αποτελούσαν και στις προηγούμενες αλλαγές.

Η μια είναι η «δύσκολη» μετακίνηση Τσακαλώτου από το υπουργείο Οικονομικών. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι μετά την έξοδο από τα μνημόνια επιθυμεί να είναι ο «πιο ασήμαντος υπουργός». Αποτελεί ωστόσο κοινό μυστικό ότι αν ο Τσακαλώτος φύγει από την πλατεία Συντάγματος μόνο πιο πάνω μπορεί να πάει, και η πιο πάνω θέση που για κάποιους είναι το υπουργείο Εξωτερικών παραμένει καπαρωμένη καθώς δύσκολα θα μετακινηθεί από εκεί ο Νίκος Κοτζιάς, πόσο μάλλον που φιλοδοξεί και με την συμφωνία των Πρεσπών να τελειώσει αλλά και με την συμφωνία που συζητά με την Αλβανία.

Το ότι  κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως δεν πρέπει να ανοίξει άλλο θέμα καθώς αρκετό είναι το πολιτικό κόστος από τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, μπορεί να τον αναγκάσουν να «ρίξει ταχύτητες», ωστόσο η μετακίνησή του από την Β.Σοφίας επειδή δεν θα θεωρηθεί ως επιβράβευση των θαρραλέων προσπαθειών του  (κόντρα στις απειλές που δέχτηκε), τότε πιθανότατα θα συνεχίσει ως ΥΠΕΞ ως τις εκλογές.

Τα άλλα δύο υπουργεία για τα οποία υπάρχει θετικότατη εικόνα υπάρχει στο Μαξίμου, είναι το Υγείας με το δίδυμο Ξανθού -Πολλάκη και το Εργασίας με την Έφη Αχτσιόγλου και τον Νάσο Ηλιόπουλο.
Από εκεί και μετά όμως,  όλα τα άλλα ενδεχόμενα «παίζουν».

Γρίφος με τον Καμμένο

Δεύτερη παράμετρος στην εξίσωση του ανασχηματισμού είναι ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ την τελική στάση των οποίων κανείς δεν γνωρίζει. Με βάση τα όσα έχουν προηγηθεί, και τις «προφητείες» για φουρτούνες στο Πεντάγωνο κανείς δε θα πρέπει να αποκλείσει τη μετακίνηση του Πάνου Καμένου. Ίσως στο υπουργείο Ναυτιλίας όπου διατηρεί αποστολές επιχειρήσεων είτε σε ένα παραγωγικό υπουργείο.
Υπουργείο Βιομηχανίας.

Κάποιοι μάλιστα έσπευσαν να συνδυάσουν το «κλείσιμο» του ματιού που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στον ΣΒΒΕ στη Θεσσαλονίκη για σύσταση υπουργείου Βιομηχανίας με σκέψεις για τοποθέτηση εκεί του κυβερνητικού εταίρου.

Οσο ο πρωθυπουργός μελετά τα περιθώρια των επιλογών του για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, εντείνει την πόλωση με τη ΝΔ επιδιώκοντας να αναδείξει το πολιτικό πρόσημο  στο δικό του πρόγραμμα για την επόμενη ημέρα και να το διαφοροποιήσει από εκείνο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Εμείς με τους φτωχούς και τους κατατρεγμένους του μνημονίου και τον κόσμο της εργασίας, και η ΝΔ με τις επιχειρήσεις και την 12ωρη εργασία» διαμηνύει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ο Αλέξης Τσίπρας που δίνει -όσο μπορεί – ταξικό πρόσημο στην πολιτική του για να πιέζει και το ΚΙΝΑΛ να παίρνει θέση.

Στροφή στο πατριωτικό ύφος

Την ίδια ώρα αίσθηση προκάλεσαν χτες στη Θεσσαλονίκη οι υψηλοί τόνοι στα εθνικά ζητήματα και εναντίον της Τουρκίας με παράλληλη επίθεση στην Ντόρα Μπακογιάννη. Πίσω από τους υψηλούς τόνους και τη σύνδεση της συμφωνίας των Πρεσπών με την ανάγκη για ανάσχεση της Τουρκικής επιρροής στα Βαλκάνια, βρίσκεται η διαπιστωμένη δημοσκοπική ζημιά που έχει υποστεί το κυβερνών κόμμα σε περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας λόγω του «Μακεδονικού».

Σε αυτό το ερμηνευτικό πλαίσιο εντάσσεται και η επίθεση προς την Ντόρα  Μπακογιάννη για την παρουσία της στην ορκωμοσία Ερντογάν, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορεί την κυβέρνηση για ενδοτισμό.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός συνέδεσε τη συμφωνία των Πρεσπών με τις προοπτικές που ανοίγει στη Θεσσαλονίκη ώστε να καταστεί πραγματική πρωτεύουσα των Βαλκανίων . Εκτός από προοπτικές όμως, η συμφωνία  έχει ανοίξει και την δημοσκοπικη ψαλίδα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ στη Θεσσαλονίκη και αυτό αποτελεί τον μεγάλο κυβερνητικό «πονοκέφαλο».

πηγή:

Σχετικά Άρθρα: