Νέα δεδομένα στην εσωκομματική πολιτική γεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί η κατάτμηση της Β’ Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής, ανακατεύοντας την τράπουλα.
Κορυφαίοι υπουργοί, νέα, αλλά και παλιά κομματικά στελέχη βρίσκονται σε δίλημμα και έχουν αρχίσει να σκέφτονται πού θα πολιτευτούν. Τα ποσοστά που έλαβαν τον Ιανουάριο του ‘15 (γιατι το Σεπτέμβριο του 2015 υπήρχε λίστα) θα παίξουν ένα ρόλο στις τελικές του αποφάσεις,όπως και οι επιλογές των αντιπάλων τους.
Αρκετοί, έχουν επιδοθεί σε παρατεταμένο προεκλογικό αγώνα από τώρα όπως αποδεικνύεται από τις αυξημένες τηλεοπτικές εμφανίσεις τους (παρότι μέσα Ιουλίου) αλλά και από ομιλίες που οργανώνουν στις τοπικές, σε μια προσπάθεια να κρατούν την επαφή με την κοινωνία. Το γεγονός δε, ότι μεταφέρθηκαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές για το Μάιο του 2019 με κυρίαρχο πια το σενάριο ακόμα και για τριπλές κάλπες, έχει εντείνει την κινητικότητα.
Σιωπή από Τσίπρα
Στα υψηλά κλιμάκια του Μαξίμου, πάντως, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το iefimerida δεν υπάρχει η παραμικρή κουβέντα. Μάλιστα, συνομιλητές του πρωθυπουργού μεταφέρουν την εικόνα ότι ο ίδιος θυμίζει συνεχώς ότι «κάλπες θα έχουμε σε ενάμιση χρόνο». Εξ’ αυτού του λόγου, δεν ανοίγει σε κανέναν τα χαρτιά του.
Οι πρωταγωνιστές και οι καραμπόλες
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida οι πρωτοκλασάτοι υπουργοί (άλλοι διαμένουν και άλλοι προέρχονται από τα Βόρεια) που αναμένεται να ριχτούν στη «μάχη» του σταυρού στο Βόρεια Τομέα είναι: ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης , ο υπουργός των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, και εκτός μεγάλου απροόπτου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Στον Νότιο Τομέα, καθότι γνωστή η ιδιαίτερη σχέση του με την Καισαριανή, δεδομένη είναι η υποψηφιότητα του υπουργού ψηφιακής πολιτικής Νίκου Παππά.
Στον Δυτικό Τομέα, θα…κονταροχτυπηθούν οι Δημήτρης Βίτσας αλλά και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.
«Επί ποδός» υπουργοί, βουλευτές και στελέχη
Πλώρη για τον Βόρειο Τομέα, βάζει ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης.
Μεταξύ Βόρειου και Νότιου τομέα είναι κατά πληροφορίες ο πρώην υπουργός και βουλευτής Νίκος Ξυδάκης. Ενώ για τον Βόρειο τομέα φαίνεται να οδεύουν οι βουλευτές Γιώργος Δημαράς, Χαρά Καφαντάρη, Ελένη Αυλωνίτου. Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που προβλέπουν «σφαγή» πρωτοκλασάτων. Ενώ για τον Δυτικό τομέα ετοιμάζεται ο νυν γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας.
Αλλάζουν περιφέρειες
Υποψήφιος στην Ανατολική Αττική θα είναι ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης που στις τελευταίες εκλογές είχε κατέβει στη Β’ . Αβέβαιο παραμένει- τουλάχιστον όπως συζητείται στα πηγαδάκια των βουλευτών- αν ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής θα επιλέξει την περιφέρειά του τη Ζάκυνθο ή θα μετακινηθεί στη Β’ , ενώ η ίδια συζήτηση υπάρχει και για τον υπουργό υγείας Παύλο Πολάκη που μένει να φανεί αν θα επιλέξει τα Χανιά.
Σταθεροί στην Α’ Αθήνας παραμένουν οι Αλέκος Φλαμπουράρης, Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης.
Υπενθυμίζεται ότι η Β’ Αθηνών σπάει στις τρεις παρακάτω περιφέρειες:
α. Βόρειος Τομέας, στον οποίο θα κατανεμηθούν 15 έδρες και θα περιλαμβάνει τους Δήμους Αγ. Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Παπάγου-Χολαργού, Πεντέλης, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Φιλοθέης-Ψυχικού και Χαλανδρίου.
β. Νότιος Τομέας, στον οποίο θα κατανεμηθούν 18 έδρες και θα περιλαμβάνει τους Δήμους Αγ. Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης-Υμηττού, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Ν. Σμύρνης, Π. Φαλήρου.
γ. Δυτικός Τομέας, στον οποίο θα κατανεμηθούν 11 έδρες και θα περιλαμβάνει τους Δήμους Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου.
Η Περιφέρεια Αττικής θα σπάσει σε δύο περιφέρειες, με βάση και τη διοικητική της διαίρεση, στην Ανατολική Αττική, με 15 έδρες και τη Δυτική Αττική, με 4 έδρες (μία έδρα θα «χαθεί» υπέρ νομού της επαρχίας).