Σε συνέντευξή του στην εκπομπή του δημοσιογράφου Βασίλη Πάικου στον ραδιοφωνικό σταθμό “Αθήνα 98,4”, ο κ. Κοντονής χαρακτήρισε άδικη την κατηγορία του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, αναφέροντας ότι η χώρα μας κατ’ επανάληψη στους διεθνείς Οργανισμούς δεν πήρε αυστηρά μέτρα κατά της Ρωσίας, όπως άλλες δυτικές χώρες.
“Σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής καλό θα είναι να υπάρχει ψυχραιμία και να μη γίνονται δηλώσεις στο κενό. Η ελληνική Κυβέρνηση πολιτεύεται πάντα με υπευθυνότητα και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, στην κατεύθυνση της συνεργασίας”, υπογράμμισε ο κ. Κοντονής. Σημείωσε τέλος ότι σε θέματα διπλωματίας, τα μέτρα εξαντλούνται σε απελάσεις και αν προκύψει εμπλοκή άλλων προσώπων, που δεν καλύπτονται από την αρχή της ετεροδικίας, μπορεί να γίνει περαιτέρω έλεγχος από τη Δικαιοσύνη.
Σταύρος Κοντονής για την υπόθεση του Τουργκούτ Καγιά
“Ο συγκεκριμένος κρατούμενος έχει επιλέξει να δρομολογήσει τη διαδικασία παροχής πολιτικού ασύλου. Σε αυτές τις περιπτώσεις η διαδικασία της έκδοσης αυτομάτως παγώνει. Δεν κινδυνεύει με έκδοση. Ο νόμος είναι σαφής: Δεν μπορεί να εκδοθεί από το ελληνικό κράτος κάποιος που ζητά πολιτικό άσυλο, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Επομένως ο φόβος του ότι μπορεί να εκδοθεί είναι αβάσιμος”.
Για την απόφασή του να μην εκδοθεί μία Μολδαβή θύμα trafficking, για την οποία ο Άρειος Πάγος είχε αποφανθεί υπέρ της έκδοσής της ο υπουργός Δικαιοσύνης εξήγησε:
“Υπήρχαν στοιχεία στο φάκελο που με οδήγησαν στο να μην επιτρέψω την έκδοσή της. Με βάση τις καταγγελίες της είχε αποκαλυφθεί ένα μεγάλο κύκλωμα σωματεμπορίας και εκμετάλλευσης νέων κοριτσιών στην Ελλάδα. Το να εκδοθεί ένας άνθρωπος που είχε συμβάλει στην αποκάλυψη μιας εγκληματικής οργάνωσης θα έδινε ένα μήνυμα μη επιβράβευσης αυτής της στάσης. Θεωρώ ότι πράξαμε το σωστό”.
Αναφερόμενος στις αρμοδιότητες της υπό σύσταση Δικαστικής Αστυνομίας ο κ. Κοντονής είπε μεταξύ άλλων:
“Η Ελληνική Αστυνομία με τον αριθμό των ανδρών που διαθέτει δεν είναι δυνατόν να ασχολείται με επιδόσεις, με κλητεύσεις μαρτύρων και σχηματισμό δικογραφιών ήσσονος σημασίας. Ένας μεγάλος αριθμός αστυνομικών θα απεγκλωβιστεί προκειμένου να καλύπτει τις επιχειρησιακές ανάγκες της ΕΛ.ΑΣ.. Επιπλέον, θα επιφορτιστεί με εργασίες που αυτή τη στιγμή δεν κάνει κανείς, όπως για παράδειγμα με την είσπραξη χρηματικών ποσών που έχουν επιδικαστεί και τα οποία μένουν ανείσπρακτα. Το νέο σώμα θα στελεχωθεί με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες που έχουμε, σε πρώτο στάδιο πιλοτικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια θα συγκροτηθεί ένα σώμα πραγματογνωμόνων οι οποίοι θα λειτουργούν ως βοηθοί του δικαστή και των εισαγγελέων, στις περιπτώσεις που απαιτούνται ειδικές γνώσεις”.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε:
“Η αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών είναι παντελώς αβάσιμη. Όλοι γνωρίζουμε την κατάσταση που επικρατεί. Χρειάζεται ένας συνολικός σχεδιασμός για να ανακουφιστεί η απονομή της δικαιοσύνης στο Λεκανοπέδιο. Χρειάζονται τομές και δεν έχουμε την πολυτέλεια να καθυστερήσουμε σε κανένα τομέα. Ο νόμος που προβλέπει την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου ισχύει από το 1981, αλλά δυστυχώς εξαιτίας συντεχνιακών συμφερόντων και πολιτικών πιέσεων δεν τόλμησε κανείς να κάνει το αυτονόητο, δηλαδή να εφαρμόσει το νόμο”. Τέλος ο κ. Κοντονής επεσήμανε: “Η έλλειψη προσωπικού και μόνο δεν δικαιολογεί τις καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεων. Το σύστημα δεν είναι αποτελεσματικό. Υπάρχουν καθυστερήσεις τουλάχιστον 15 ετών στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ η χώρα μας είναι στις τελευταίες θέσεις στο χρόνο έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων, στη στελέχωση των δικαστηρίων από δικαστές είναι ψηλά, αυτό κάτι σημαίνει”.